Početna  /  Kada su i kako nastale pjesme “Pukni zoro” i “Himna kosovskih junaka”, čiji su stihovi obilježili današnju proslavu
Republika Srpska

Kada su i kako nastale pjesme “Pukni zoro” i “Himna kosovskih junaka”, čiji su stihovi obilježili današnju proslavu


Mada su mnogi ubijeđeni da se radi o starim vojničkim pjesmama, koje se decenijama, pa i vjekovima prenose s koljena na koljeno, istina je da su to relativno nove pjesme snimljene za – filmove.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Na paradi povodom Dana Republike Srpske najviše pažnje su privukle policijske jedinice, koje su uglas pjevale popularne i kako se vjeruje stare narodne pjesme “Pukni zoro” i “Himnu kosovskih junaka”, koja počinje kultnim stihovima “Hriste Bože raspeti i sveti, srpska zemlja kroz oblake leti…”

Kad je u pitanju pjesma “Pukni zoro” postoje dvije legende o njenom nastanku. Po jednoj smislili su je srpski vojnici u Balkanskim ratovima, po drugoj ona je nastala u Prvom svjetskom ratu, pred bitku na Kajmakčalanu,  i bila je, navodno, himna čuvenog “Gvozdenog puka” srpske vojske.

Međutim, autor pjesme je Slovenac Robert Pešut Manjifiko, koji je radio muziku za filmove “Montevideo, Bog te video” i “Montevideo, vidimo se”.

– Pjesma je napravljena za film, ali je je otišla u kafanu, pa iz kafane u legendu. Mnogi nisu mogli da povjeruju da je to moje djelo, čak sam i svoju majku jedva ubijedio da sam ja stvorio pjesmu “Pukni zoro” – našalio se jednom prilikom Manjifiko.

“Himna kosovskih junaka” je opjevala čuvenu bitku na Kosovu, ali nije nastala 1389. godine, kako se vjeruje, nego – 600 godina kasnije i to za potrebe filma “Boj na Kosovu”. Muziku za ovu himnu je komponovao Dragan Mijačević Dadula iz Inđije, a autor teksta je po jednim izvorima akademik Ljubomir Simović, a po drugima književnik i političar Vuk Drašković.

77 Shares
Copy link
Powered by Social Snap