Početna  /  KAD PRAVDU PROVODI TUŽILAŠTVO BIH: Kažnjavani falsifikator istražuje falsifikovanje diploma
Bosna i Hercegovina

KAD PRAVDU PROVODI TUŽILAŠTVO BIH: Kažnjavani falsifikator istražuje falsifikovanje diploma

Gordana Tadić predmetom „Diploma“ zadužila pouzdanog Olega Čavku koji je obavijestio Žurnal da ih SIPA nije izvijestila o kriminalu u školama iz Širokog Brijega. Čavkine obmane u slučaju diplome dokazuje akt koji je potpisala njegova kolegica Biljana Simeunović.

Piše: Avdo Avdić

Zvanično, protiv njega Tužilaštvo BiH vodi dvije istrage. Osumnjičen je da je krao mobitele iz najmanje dva spisa, te da je pogodovao kriminalcima iz predmeta „Džoker“. U presretnutim razgovorima, kriminalci su ga zvali „Oli“. U dokumentu VSTV-a od 2. 10. 2012. godine zaveden je kao „O.Č.“. U javnosti je poznat kao Oleg Čavka. Ličnost je godine Dnevnog avaza i kažnjavani falsifikator. 

„Dana 8.6. 2011. godine, a nakon što je sačinio dokument pod nazivom „Opšte uputstvo“ u kojem je glavnog tužioca Tužilaštva BiH M.B. naveo kao donosioca ovog dokumenta, koristeći se službenim memorandumom Tužilaštva brojem A, upisnika 211/11 i datumom 1.5.2011. godine, sa e-mail adrese popushilismo@gmail.com, navodnog korniska J.S. elektronskim putem poslao na adrese većeg broja tužilaca i uposlenika Tužilaštva BiH. Na navedeni način tuženi je zloupotrijebio službeni memorandum Tužilaštva BiH, svjesno koristeći netačne podatke, te zloupotrijebio ime i prezime glavnog tužioca, označavajući ga kao donosioca ovog dokumenta“, piše u tački 2 Odluke Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH kojom je Oleg Čavka kažnjen „umanjenjem plaće za 10 posto“.

Istom odlukom, Čavka je kažnjen i što je svom saradniku Adisu Šečiću naredio da pocijepa izjavu svjedoka I.A. koji je 18. 5. 2011. godine saslušan u okviru istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH. 

E, upravo ovaj kažnjavani falsifikator koji je uništavao i dokaze iz spisa, dobio je zadatak od glavne državne tužiteljice Gordane Tadić da istraži predmet „diploma“. I odmah je krenuo sa falsifikovanjem činjenica. 

Piše, dakle, Oleg Čavka redakciji Žurnala da je „uzeo u razmatranje“ našu prijavu o prodaji diploma, te na tri stranice ističe da Tužilaštvo BiH nije informisano o svim činjenicama koje smo objavljivali u našim tekstovima. 

U svom dopisu, tako, pod tačkom četiri navodi naš citat:  „Senad Pehlivanović radi sa više školskih ustanova, Visokom školom Logos, privatnom srednjom školom Kočerin, Centrom za obrazovanje Široki Brijeg, Vitez i Travnik, te da većinu obavlja u saradnji sa zaposlenicom privatne srednje strukovne škole Verbum Sekom Rezo“, a potom boldiranim slovima ističe: 

„Ovaj navod je također apsolutna neistina, i isti ne postoji u Informaciji Državne agencije za istrage i zaštitu od 21. 09. 2018. godine“.

Da Čavka krivotvori istinu, dokazuje dokument njegove kolegice Biljane Simeunović koja je u novembru 2018. godine u  obavijesti o donošenju Naredbe o neprovođenju istrage u predmetu „diploma“ navela da su „službenici Državne agencije za istrage i zaštitu došli do neprovjerenih operativnoh saznanja o navodnom nezakonitom izdavanju diploma posredstvom više obrazovnih ustanova i to „Visoke škole Logos-centar za poslovne studije“- Kiseljak, Privatna srednja škola Kočerin Široki Brijeg, Srednja strukovna škola „Centar za obrazovanje“ Široki Brijeg i dr.“

Dakle, državna tužiteljica Biljana Simeunović navodi da se širokobriješke škole pominju u Informaciji SIPA-e, dok državni tužitelj, sklon falsifikovanju i cijepanju dokumenata, piše da su ti „navodi neistiniti“. 

Citira dalje, tužilac Oleg Čavka, tekstove Žurnala, pa ističe navod: „Raspolažemo određenim operativnim saznanjima o nezakonitim aktivnostima više obrazovnih ustanova Logos, CEPS, a koje se dovode u vezu sa Ivanom Ševom, odnosno obrazovnih ustanova na koje uticaj ima Senad Pehlivanović“. I opet ispod boldira: „Navedena informacija nikada nije dostavljena Tužilaštvu BiH“.

Isti dokument, isti potpisnik, Oleg Čavka, dakle, na prvoj stranici, pod tačkom 1, piše : „Džavna agencija za istrage i zaštitu BiH ovom Tužilaštvu je prijavila osobu Pehlivanović Senad, sin Mahmuta, te je za to lice Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o neprovođenju istrage, dok su Vaši novinari snimili osobu koja se zove Pehlivan Senad“.

Prvo, u okviru tačke četiri Oleg Čavka piše da im nikad nije dostavljena informacija da Senad Pehlivanović radi sa školama u vlasništvu Ivana Ševe, dok u tački 1 priznaje da im je SIPA ipak dostavila Informaciju u kojoj se navodi ime Senad Pehlivanović, ali da je to pogrešan Senad. 

Drugo, da je Tužilaštvo BiH poduzelo ijedno radnju prije donošenja Naredbe o neprovođenju istrage, odmah bi pronašlo „grešku“ u prezimenu, pa bi mogli nastaviti istragu „neželjenom“ pravcu. I, da državni tužilac Oleg Čavka od Žurnala nije zatražio diplomu koja je materijalni dokaz ovog kriminala, već je zatražio Informaciju SIPA-e na osnovu koje smo pisali tekst. Onu istu koju su, bez ijedne provjere, odbacili, jer „nema osnovane sumnje da je bilo ko počinio krivično djelo“. 

(zurnal.info) 

5 Shares
5 Shares
Copy link