Početna  /  KAD GOSPODARI NOĆI TUKU U IME DRŽAVE: Ispovijest Banjalučanina nakon brutalne racije u kafiću!
Republika Srpska

KAD GOSPODARI NOĆI TUKU U IME DRŽAVE: Ispovijest Banjalučanina nakon brutalne racije u kafiću!

Djevojka je pala u prethodno razbijeno staklo, zatim su je podigli i brutalno izbacili. Da li je normalno da curi koja je izašla na piće nanesu povrede i stvore traumu za cijeli život?

Novi incident sa banjalučkom policijom desio se proteklog vikenda kada su napadnuti gosti jednog kafića, a među njima bio je i aktivista i novinar Stefan Blagić. Napad se desio tokom racije gdje je u kafić upalo oko pedesetak policajaca. Banjalučke racije su ozloglašene zbog brutalnosti, a ljudi ne znaju kako da se ponašaju u tim situacijama, a svako postavljanje pitanja može voditi ka fizičkom nasilju.

Svjedoci posljednjeg slučaja bili su zgroženi načinom na koji se policija odnosila prema ljudima koji su bili u tom kafiću.

Petar Perduv koji je te večeri takođe bio u kafiću Galerija ispričao nam je sve što se te večeri događalo.

“U noći između 28. na 29. u kafiću Galerija dogodila se racija, odnosno upad pripadnika MUP-a RS (trinaest policijskih i inspektorskih auta). U trenutku u kafiću bilo je oko 30-stak gostiju, a njih je bilo oko pedeset. Nalazim se u tom trenutku za drugim stolom, jer nisam stigao da se vratim za svoj. Gase muziku, izdaju naređenja konobarima da naplate šta imaju, a gostima da stanu gdje jesu, stave obe ruke na sto i ne progovaraju riječi”, rekao je Perduv za BUKU.

Dodao je do eskalacije nasilja bez ikakvog osnova i potrebe dolazi odmah.

“Prva verbalna bila je nad djevojkama koje su se blago nasmijale gdje im prilazi nekoliko pripadnika MUP-a i urlanjem ih upozorava ako se nasmiju još jednom da će biti sprovedene u stanicu. Zatim u mojoj blizini momak je ugasio cigaretu i zbog toga su ga uhvatili kao najvećeg kriminalca i veoma grubo odvukli. U tom trenutku jedan čovjek koji je bio u blizini njega mirnim tonom ih zamoli i kaže da će biti sve okej i da ne moraju baš tako da se ponasaju, pripadnik MUP-a uzviknu “DAJ I NJEGA”, tako i bi, odveli su i njega kao teškog prestupnika, bacajući ga preko mene, pada na sto i lomi sve što se nalazi na njemu, podižu ga, izbacuju i odvode, kao u akcionim filmovima”, priča Perduv.

Dodaje da su za njega najteži prizori, a vjeruje i za sve ostale prisutne, bio odnos prema jednoj djevojci.

“Tu djevojku poznajem od ranije. Ona je stajala za stolom za kojim sam se i ja našao, a zbog nevjerice onog što je vidjela pred svojim očima prepadnuto i kiselo se nasmijala. Taj osmijeh se nije čuo, ali ga je jedan pripadnik MUP-a vidio, zatim je prišao, uhavatio djevojku za ruku i strgao sa sećije na kojoj je sjedila. Djevojka je pala u prethodno razbijeno staklo, zatim su je podigli i brutalno izbacili. Zatim, mog druga nakon odgovora na pitanje kako se zoveš jedna od pripadnika MUP-a odgovara ‘A TI SI TAJ’ i nakon toga slijedi jak udarac u potiljak. On ih je tužio, ali sam siguran da nikad neće dobiti odgovor, jer su svu brutalnost snimili su ličnim kamermanom, što govori da im je država dala pravo da verbalno i fizički maltretiraju bez ikakvog osnova”, priča Perduv.

Petar nastavlja sa rekonstrukcijom onoga što se desilo, pa kaže da je nakon nekog vremena i trenutka kada je trebao da dođe na pretres podigao je ruku i čekao odobrenje da kaže da sto za kojim trenutno stoji nije njegov i da bi trebalo da pređe za svoj sto.

“U tom trenutku jedan pripadnika policije prilazi mi i udara me jako po ruci koju sam podigao. Ostao sam u čudu. Poznato je da su racije stresne i da u većini slucajeva to izgleda tako. Međutim niko ne postavlja pitanje da li je to normalno. Da li je normalno da curi koja je izašla na piće nanesu povrede i stvore traumu za cijeli život.

Sutradan u razgovoru na ovu temu jedna osoba mi je rekla da se ne čudim, da su njenu ćerku nekad davno udarili prilikom racije u stomak i od tad kako ona kaže nikad nije otisla u noćni izlazak. Strašno”, kaže nam naš sagovornik.

Perduv kaže da se tokom pretresa tresao kao prut, ne toliko iz straha koliko iz bijesa.

“Udaraju curu ispred mene koju poznajem a niko ne može reagovati jer ‘Država tuče’. Inače, radi se o fakultetski obrazovanoj osobi koja radi kao čistačica kako bi preživjela”, kaže Petar. On kaže da je ovo tortura policije nad građanima.

“Ponašaju se kao lično obezbijedjenje pojedinaca. Za sve ovo što sam izjavio imam desetine svjedoka ali kome da se žalimo? ‘Samo ćuti dok i ti nisi došao na red’ i dokle god ovako razmišlja prosječan stanovnik ove zemlje oni će raditi šta god požele. Vlast će se kad tad promijeniti, ali svijest naroda mnogo teže”, kaže Petar Perduv, svjedok događaja.

Stefan Blagić, predsjednik UG ’’Restart Srpska ’’ i novinar portala Moja Hercegovina Unutrašnjoj kontroli MUP RS u Banjaluci podnio je prijavu protiv neimenovanog policijskog službenika, koji ga je, kako tvrdi Blagić na svom FB profilu, u noći 28 na 29. septembar u ugostiteljskom objektu ’’Galerija’’ u Banjaluci bez ikakvog povoda ’’udario otvorenom šakom u predjelu potiljka’’.

“Ja ću ovo tjerati do kraja, jer postavlja se pitanje šta da se radi kada vas napada onaj koji bi trebao da vas brani. U subotu sam ja udaren samo zbog svog prezimena i kada sam pokazao svoju ličnu kartu, što je nedopustivo. Policijski službenik je pokazao svoju moć, a slobodno mogu reći bezobrazluk kada me je udario samo zato što je moogao da me udari”, rekao je Blagić za BUKU.

On je rekao da je slučaj prijavio i Instituciji ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, a sutra ima i razgovor sa OSCE-om u BiH.

Dragiša Sikimić, urednik portal Moja Hercegovina kaže da nije iznenađen zbog napada na Stefana Blagića.

“On je već fizički napadan od strane SNSD aktivista u Šekovićima, a s obzirom na njegov aktivizam, malo šta me više može iznenaditi. Mi u Republici Srpskoj više ne možemo računati na adekvatnu reakciju institucija u ovakvim ili sličnim slučajevima, jer mi više nismo ni entitet, a kamoli država, kako to režim voli da kaže. Republika Srpska je favela, i svako ko se ne može uklopiti u ovo stanje, životno je ugrožen. Mafija će ubijati u cilju opstanka na vlasti, i svako ko u to ne vjeruje, u velikoj je zabludi. Ponavljam, ništa dobro ni u kojem smislu ovdje više ne očekujem”, rekao je za BUKU Sikimić.

Kontaktirali smo MUP RS i PU Banjaluka o ovom događaju čije ćemo odgovore objaviti čim ih dobijemo.

701 Shares
Copy link
Powered by Social Snap