Početna  /  Jusko: Most Ljubovija – Bratunac do septembra 2017.
Bosna i Hercegovina Srbija Vijesti

Jusko: Most Ljubovija – Bratunac do septembra 2017.

Resorni ministri Srbije i Bosne i Hercegovine Zorana Mihajlović i Ismir Jusko nakon sastanka u Beogradu izjavili su kako je realno da most preko rijeke Drine Ljubovija – Bratunac, koji povezuje teritorije dvije zemlje, bude završen do septembra 2017. godine, kako je i planirano.

jusko_zorana

Dvije zemlje bi u međuvremenu trebale definisati i potpisati i bilateralni sporazum koji će omogućiti da se sljedeće godine raspišu tenderi za izgradnju graničnih prelaza.

Prema riječima srbijanske ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, projekat izgradnje mosta Ljubovija – Bratunac je važan i za BiH i za Srbiju.

„Razgovarali smo danas o nekom dinamičkom planu kako ćemo sporazume koji moraju da se potpišu između dvije države realizovati što prije kako bismo praktično imali granični prelaz sljedeće godine završen“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da su danas razgovarali o temama koje se tiču života građana i jedne i druge države, kao što su održavanje mostova, željeznički saobraćaj, iskustva u ovim oblastima, o izgradnji koridora i svemu u čemu Srbija i BiH mogu u oblasti transporta da sarađuju.

„Iskreno se nadam da više nikada neće doći do nemanja komunikacije, koja jeste bila do našeg telefonskog razgovora, nakon naše posjete mostu Ljubovija – Bratunac. Takođe, dogovorili smo se da sljedeći obilazak mosta bude zajedno i sa ministrima iz Republike Srpske i da budno motrimo nad ovim projektom koji nam je vrlo značajan“, kazala je Mihajović.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko je rekao da je sastanak sa Mihajlović bio najkonstruktivniji razgovor koji je imao u svom mandatu i da su se za 40 minuta dotakli velikog broja tema sa fokusom na most Ljubovija – Bratunac te da će on već u srijedu na sjednici informisati Savjet ministara BiH o zaključcima sa ovog sastanka.

„Moja malenkost i Ministarstvo ubuduće će uraditi sve da apsolutno ne kasnimo niti za jednim rokom, ne samo po pitanju ovog projekta već i svih ostalih projekata koje imamo sa Republikom Srbijom. Nakon ovog sastanka ja sam apsolutno uvjeren da mi u narednom periodu nećemo imati nijedne neriješene tačke ili problema koji nećemo riješiti za kratko vrijeme“, rekao je Jusko.

Na pitanje kako je došlo do problema koje su danas morali da riješe, a koji se tiče mosta Ljubovija – Bratunac, Mihajlović je kazala: „Mi na ovom mostu radimo od prošle godine, praktično već dvije godine u pripremi tehničke dokumentacije. Imali jesmo problem i to nije tajna, pričali smo danas o tome i rekla bih da je u prethodnom sazivu bilo nerazumijevanja, pošto postoje određene obaveze BiH u potpisivanju sporazuma, da bismo uopšte mogli da pričamo i gradimo i da raspisujemo javne pozive za izgradnju graničnih prelaza. Drago mi je da smo ovaj posao sada riješili i da smo te nesporazume sada riješili.“

Kako je navela, rješavanje ovog problema u dinamičkom smislu znači da će sljedeće godine usvajanjem budžeta u BiH biti izdvojen novac za sve ono što je potrebno za sprovođenje ovog sporazuma te da se sljedeće godine može očekivati raspisivanje javnih poziva za izgradnju graničnih prelaza.

„Za Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH je veoma bitno da ima, ne dobre nego odlične odnose sa svojim susjedima i upravo sastanak koji smo imali danas samo potvrđuje da ćemo i u budućnosti dobro sarađivati. Apsolutno nema razloga da mi neke stvari protokolarno ne možemo zaobići i telefonskim razgovorima riješiti veliki broj problema. Odgovorno tvrdim da ćete u budućnosti o našem radu moći da čujete samo za rješenja, a ne probleme“, rekao je Jusko koji je naglasio kako je u budžetu BiH već planirano šest miliona KM za izgradnju graničnih prelaza.

Izvor: Anadolija

0 Shares
0 Shares
Copy link