Početna  /  Junajted Grup kupila kanale CME-a u Hrvatskoj i Sloveniji
Hrvatska Svijet Vijesti

Junajted Grup kupila kanale CME-a u Hrvatskoj i Sloveniji

Junajted Grup, telekomunikacijska i medijska grupa u vlasništvu američke investicijske kompanije KKR i EBRD-a, preuzeće od firme CME (Central European Media Enterprises) slovenski i hrvatski medijski portfelj, koji uključuje Novu TV.

Foto: KKR/Twiter

U saopštenju KKR-a navodi se da portfelj imovine koji preuzima uključuje vodeće televizijske kanale u Sloveniji i Hrvatskoj, dvima privredama u kojima se od 2016. do 2018. godine očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) veći od 2 posto.

Junajted Grup će nastaviti investirati u te kanale kako bi dodatno izgradio njihove lokalne proizvodne kapacitete i proširio njihov doseg izvan lokalnih tržišta.

U saopštenju se navodi i da je KKR uložio više od 8 milijardi dolara u telekomunikacijski, medijski i digitalni sektor na globalnom nivou, te ima posebnu stručnost u pružanju potpore firmama da rastu i razvijaju se u digitalno vrijeme.

Od 1996. KKR je uložio u 58 firmi u tim sektorima u Evropi, pa je na dan 31. marta 2017. imao više od 20 milijardi dolara investiranog dugoročnog kapitala.

“KKR ima listu medija i telekomunikacijskih tvrtki koje je podržao kako bi rasli u sadašnjem digitalnom ekosustavu. Ulaganjem u kvalitetne lokalne i međunarodne sadržaje, podržaćemo timove Junajted Grupa da nastave nuditi različite i privlačne sadržaje svim kupcima u regiji. KKR, EBRD i Junajted Grup usko će sarađivati sa svim nadležnim tijelima kako bi osigurali glatku tranziciju u skladu s evropskim standardima”, poručio je Jan-Pjere Sad, direktor u KKR-u, u saopštenju u kojem se navodi i da ova transakcija podliježe odgovarajućim regulatornim odobrenjima.

CME saopštenjem se oglasio o transakciji s Junajted Grupom i investicijskom firmom KKR.

Junajted Grup je od CME-a kupila vodeće televizijske kanale, Novu TV u Hrvatskoj i POP TV u Sloveniji. Transakcija bi trebala biti okončana do kraja godine. Vrijednost transakcije iznosi 230 milijuna eura, objavili su iz CME-a.

“Ovo predstavlja transformacijski trenutak u istoriji CME-a. Uvijek smo imali izvrsnu imovinu, a transakcija naglašava trajnu privlačnost televizijskih kuća u regiji”, kazao je jedan od direktora CME-a, Majkla Del Nin.

“Jako smo ponosni na ove dobro vođene kuće u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i na ljude koji tamo rade i čiji su napori kanale učinili vodećima na tržištu. Čvrsto vjerujemo u važnost televizije kao medija”, rekao je drugi direktor CME-a, Kristof Majnus.

“Drago nam je da Junajted Grup, investicijska firma KKR i uz potporu EBRD-a, dijeli naše viđenje lokalnog sadržaja na televiziji i vjerujemo da će izvrsno voditi ove važne poslove u regiji i napredovati”, rekao je Majnus.

0 Shares
0 Shares
Copy link