Početna  /  Još uvijek nepoznata sudbina 85 nestalih Srba iz Hercegovine
Hercegovina

Još uvijek nepoznata sudbina 85 nestalih Srba iz Hercegovine

NEVESINJE – Opštinski odbor Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske održalo je danas u Nevesinju godišnju skupštinu, a ponovo je ukazano na lošu socijalnu situaciju u kojoj se nalaze porodice poginulih i nestalih boraca, na zakočen proces traženja nestalih Srba, a novinar Slaviša Sabljić je predstvio knjigu “Ne zaboravi, voljena zemljo”.

Na sjednici su usvojeni izvještaji o radu za prethodni i tekuću, kao i plan rada za 2018. godinu. Ističu da im najteže pada to što u izvještaju ne mogu da govore o novim identifikacijama jer je taj proces potpuno obustavljen pa se još traga za 1.672 lica srpske nacionalnosti, a u Hercegovini je nepoznata sudbina 85 nestalih Srba.

Predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić je rekao kako ova organizacija redovno predlaže, ali i učestvuje u inicijativama koje imaju za cilj socijalno zbrinjavanje i zapošljavanje djece poginulih boraca. On je dodao da je neophodno preispitati rad Instituta za traženje nestalih BiH.

Razmotrena je i podržana inicijativa “Nasljeđa” da se prispita ranija odluka o dislociranju Spomen-sobe sa gradskog trga na Gvozd uz objašnjenje da je spomenik Slobode “uopšten” i da bi Spomen-soba u njegovoj blizini podsjećala na Odbrambeno-otadžbinski rat, kao i da bi bila dostupnija stanovnicima Nevesinja i gostima.

Predstavljena knjiga “Ne zaboravi, voljena zemljo”

Slaviša Sabljić je novinar RTRS-a, ratni reporter i dobitnik brojnih književnih priznanja. U Nevesinju je danas predstavio knjigu “Ne zaboravi, voljena zemljo” koja govori o porodicama koje su, tokom rata, izgubile tri i više člana.

“Ovo je knjiga koja opisuje sudbinu 131 porodice koje su izgubile tri i više članova. Neki su izgubili čak 11 članova porodice, jedna od njih je majka Božane Delić, koja je u proteklom ratu izgubila ukupno 11 članova porodice, među kojima četiri sina, kćerku, unuku, tri zeta i dva najbliža rođaka. Za njenu sudbinu niko od nas ne zna, a za Muniru Subašić zna čitava planeta. Ko je kriv za to – mi smo krivi!”, rekao je Sabljić i dodao da knjiga sadrži osnovna podatke o imenima, mjestu datumu i načinu smrti, ali i da sadrži neke potresne detalje koji su bili neophodni kako bi se ukazalo da je su u proteklom ratu stradali i Srbi.

Autor ističe da knjiga nije komercijalna, da je rukopis koji poklanja članovima porodica koje su izgubile svoje najbliže, kao i da se nada da će “Zapad” jednoga dana makar sagledati razmjere stradanja koje jeHerce doživio srpski narod u ratovima iz devedesetih godina.

Ljubiša Bukvić

0 Shares
0 Shares
Copy link