Početna  /  Još jedna optužnica za službenike MKF "Prizma"
Bosna i Hercegovina

Još jedna optužnica za službenike MKF “Prizma”

Afera “Prizma”, o kojoj je početkom avgusta detaljno pisao portal Moja Hercegovina, dobila je još jedan sudski epilog. Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Milenka Ponjarca, službenika pomenute organizacije, zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Podsjećamo, službenici „Prizme“, mikrokreditne organizacije koja je u međuvremenu likvidirana, nezakonito su prisvojili milione maraka prevarivši više hiljada, uglavnom neukih ljudi, nastanjenih pretežno u ruralnim krajevima širom BiH. Za pomenute prevare još uvijek niko nije odgovarao dok su se obmanuti ljudi, koji su po pravilu lošijeg materijalnog stanja, suočili sa dugovima i do 10.000 KM. Opširnije čitajte u tekstu: Kako su službenici “Prizme” prevarili hiljade ljudi: Varali neuke, “zgrnuli” milione.

Međutim, do sada je samo Osnovni sud u Mrkonjić Gradu potvrdio optužnicu protiv dvije radnice ove organizacije, Dragane Balać iz Šipova i Radosave Savić iz Banjaluke, koje se terete da su sa građanima lošeg imovinskog stanja zaključivale ugovore o kreditu varajući ih da je riječ o humanitarnoj pomoći, iako bi optužnice trebale biti podignute protiv mnogo više osoba.

Šest dana nakon što je Moja Hercegovina objavila pomenuti tekst, 12. avgusta, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu obavještava javnost da je podiglo optužnicu protiv Ponjarca, a koja je dalje potvrđena od strane Osnovnog suda u Sokocu.

„Optužnicom se Ponjarcu stavlja na teret da je u septembru 2012. godine u svojstvu kreditnog službenika Mikrokreditne fondacije „Prizma“ Sarajevo – kancelarija Pale, a u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, bez znanja i saglasnosti J. A, u ime iste, pored njenih ličnih podataka kojima je raspolagao kao kreditni službenik, u kreditnu dokumentaciju vlastoručno unio i neistinite podatke bitne za odobrenje kredita, koju dokumentaciju je, ovjerivši je svojim parafnim potpisima i potpisima, lično obradio i kreditno ocijenio, da bi je nakon toga iskoristio i putem Kreditnog odbora MKF „Prizma“ Sarajevo realizovao Ugovor o farming kreditu za stalna sredstva broj xxx od 14.9.2012. godine, na ime J. A, u iznosu od 10.000 KM, kojim radnjama je pričinio štetu MKF „Prizma“ d.o.o. Sarajevo u iznosu od 12.093,30 KM” piše, između ostalog u optužnici.

 

0 Shares
Oznake
Copy link
Powered by Social Snap