Početna  /  Jednokratna pomoć borcima – Bruka i sramota Vlade Republike Srpske!
Izdvajamo Republika Srpska

Jednokratna pomoć borcima – Bruka i sramota Vlade Republike Srpske!

U javnosti predstavljena kao jednokratna pomoć borcima, ispostaviće se kao velika podvala i bruka Vlade Republike Srpske. Kada je prije nekoliko dana Milorad Dodik najavljivao ovu pomoć navedeno je da bi “borci od prve do pete kategorije koji su nezaposleni ili imaju primanja do 500 KM trebalo da dobiju 100 KM jednokratne pomoći”.

Piše: Velizar Antić/infoVeza

Ova vijest je sasvim sigurno obradovala mnoge borce koji žive na ivici egzistencije. Međutim, ispostaviće se da je ova objava lažna i da će “pomoć” dobiti samo jedan mali procenat socijalno ugroženih boraca.

Vlada RS je postavila jako diskriminatorne odredbe za dobijanje ove pomoći. Tako su diskriminisani svi borci koji imaju preko 60 godina. Po ovom osnovu Vlada RS je u samom startu izbrisala najmanje dvije trećine boraca. Ovo je ogromna nepravda prema svim borcima koji su 1992. godine imali 32 godine ili preko toga. Jasno je da je po ovom osnovu minimum dvije trećine boraca isključeno iz predviđene “pomoći”. Zašto su se maćehinski odnosili prema borcima koji su na početku rata imali 32 godine ili više je pitanje za stručnjake koji su sastavljali ove uslove za “pomoć”.

Druga diskriminatorna odredba je da borac ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srpske. Po ovom osnovu su isključeni svi oni borci koji žive na teritoriji Federacije BiH, u Srbiji ili u Crnoj Gori. Po kom osnovu su iz Vlade RS uskratili ovu pomoć nekome ko je četiri godine proveo u rovu a danas recimo živi u Mostaru ili u Loznici. Bruka i sramota za onoga ko je sastavljao ove uslove.

Svi ostali uslovi koji su potrebni da se ispune da bi borac dobio ovu “pomoć” su tako postavljeni da se radi o socijalno ugroženoj osobi koja jedva da ima primanja da se prehrani a ne nešto više od toga. Borcima koji pripadaju ovoj kategoriji stanovništva je potrebno svakog mjeseca obezbijediti minimum po 100 KM, i da to budu stalna primanja a ne neka socijalna pomoć.

Sve u svemu, ova odluka Vlade Republike Srpske je jedna velika bruka i sramota njih samih i najbolje govori o odnosu Vlade prema boračkoj populaciji. Posebno je skandalozan način na koji je predstavljena ova vijest o “pomoći” jer se radi o jednoj velikoj podvali i prevari a nikako o “pomoći” borcima.

Izvor: InfoVeza

 

11 Shares
11 Shares
Copy link