Javni servis RTRS obmanjuje javnost tvrdnjom da je gorivo u RS najjeftinije u Evropi

“Najjeftinije gorivo u Evropi je u Republici Srpskoj, gdje je cijena litra benzina i dizela po jedan euro.”

Upravo ova nevjerovatna cijena navedena je danas na javnom servisu RTRS uz obilje informacija kako je u pojedinim državama cijena goriva nešto više od onih koje su u Republici Srpskoj. Javni servis nije navodio one države u kojima je cijena goriva znatno manja od cijene u RS. Takođe, stvarna cijena,  kako dizela tako i benzina kreće se od 2.20 KM do 2.30 KM, što je ipak nešto više od jednog eura.

Foto: Moja Hercegovina

Napominjemo kako je cijena goriva od po jedan euro posljednji put bila zabilježena krajem januara 2018. godine, dok je novim setom zakoma o akcizama ta cijena dignuta prvi put u ovoj godini. Trenutno se cijene kako dizela tako i benzina kreću od 2.20  do 2.30 konvertibilnih maraka.

Iako se po društvenim mrežama građani uveliko sprdaju sa ovom objavljenom informacijom, ova vijest još uvijek se nalazi na sajtu javnog servisa.

Cijena goriva je aktuelna tema ovih dana. Vlasti iz Srpske tvrde da se u RS sipa najjeftinije gorivo, što je rekao i predsjednik Milorad Dodik, ali u ovu računicu nisu uzeli u obzir i standard građana.

Poređenja radi, objavljujemo grafički prikaz cijena goriva u nekim razvijenim ali i manje razvijenim, tj. nerazvijenim zemljama.

Na grafičkom prikazu vidi se da cijena jednog litra goriva u BiH ne zaostaje mnogo za cijenama goriva u daleko razvijenijim zemljama. Uporedimo li cijene goriva sa cijenama u Aziji ili Južnoj Americi, dolazi se do zaključka da je gorivo u BiH skuplje tri do četiri puta. Ubjedljivo najjeftinije gorivo koje je obuhvatio ovaj prikaz je u Gani, a u toj zapadnoafričkoj zemlji gorivo ćete platiti svega devet centi.

Ovdje je važno navesti i podatke koji govore o tome koliko se litara goriva može kupiti za prosječnu platu. U Republici Srpskoj, računajući najnovije cijene, za prosječnu platu koja zvanično iznosi 840 KM (iako se radi o prosječnoj plati koja ne odgovara pravom stanju stvari, a o čemu smo nedavno pisali), građanin može kupiti oko 400 litara goriva. Švajcarci, koji gorivo plaćaju nešto više nego građani Srpske, će za prosječnu mjesečnu platu kupiti 3.388 litara goriva.

Podsjetimo, Milorad Dodik je izjavio da su najavljeni protesti u nedjelju povodom poskupljenja goriva potpuno neosnovani, jer, kako on tvrdi, gorivo u RS je jeftinije nego u FBiH i zemljama regiona.

Ova situacija donekle podsjeća na skeč Top liste nadrealista u kojem se govori o nestašici benzina, ali uz legendarnu repliku ”Litar krvi – litar benzina”. Vozači širom RS su najavili da će u nedjelju, 10.6. u 17:00 časova, u znak protesta povodom cijene goriva, zaustaviti svoje vozilo, a predsjednik Dodik je iznio tvrdnju da je takav postupak potpuno nelegitiman i da će pripadnicima policije naložiti da uhapse i kazne vozače koji zaustave vozilo i blokiraju saobraćaj. Ovakav vid protesta je viđen širom svijeta, i u mnogo razvijenijim zemljama, gdje je saobraćaj u znak protesta bio zaustavljen, ali uhapšenih i kažnjenih nije bilo.

Buka/Moja Hercegovina

 

Autor