Početna  /  Izrael prekinuo kontakte s EU u bliskoistočnim pregovorima
Svijet Vijesti

Izrael prekinuo kontakte s EU u bliskoistočnim pregovorima

Izrael je u nedjelju objavio da prekida kontakte s Evropskom unijom u bliskoistočnim mirovnim pregovorima zbog toga što je Bruxelles donio odluku o posebnom označavanju izraelskih proizvoda iz židovskih naselja na okupiranim teritorijima Zapadne obale.

Izrael prekinuo kontakte s EU u bliskoistočnim pregovorima (Foto: Reuters)
Izrael prekinuo kontakte s EU u bliskoistočnim pregovorima (Foto: Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je naredio obustavu diplomatskih kontakata s institucijama Evropske unije i njihovim predstavnicima o tom pitanju, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u saopštenju. Evropska komisija je 11. novembra usvojila nove smjernice za označavanje izraelskih proizvoda s palestinskih teritorija koje je 1967. okupirao Izrael, tj. iz Zapadne obale i Golanske visoravni.

Izrael je odmah reagovao i osudio odluku EU-a te obustavio diplomatski dijalog s EU-om, a Palestinci su pozdravili korak u dobrom smjeru, iako nedovoljan. Službeno izraelsko saopštenje u nedjelju potvrđuje da će obustava kontakata s Bruxellesom biti na snazi u očekivanju ponovno procjene uloge EU-a u mirovnom procesu. To garantuje da kontakti s dužnosnicima koji predstavljaju zemlje članice EU neće biti zahvaćeni tom mjerom.

Važno je objasniti da će Izrael zadržati diplomatske kontakte s europskim državama poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske, ali ne s institucijama Europske unije, naglašava se.

Mirovni proces s ciljem okončanja gotovo 70 godina dugog sukoba Izraela i Palestinaca je na mrtvoj tački više od godine dana kada je ponovo propalo američko posredovanje. EU ne priznaje izraelsku okupaciju Zapadne obale, Gaze, Istočnog Jeruzalema i Golanske visoravni koje je Izrael prisvojio u Bliskoistočnom ratu 1967.

Smjernice Europske komisije nalažu da izraelski proizvođači moraju jasno označiti poljoprivredne proizvode i kozmetiku koja u EU stiže iz židovskih naselja na okupiranim područjima. Ta roba predstavlja manje od 1 posto ukupne trgovinske razmjene između EU-a i Izraela, ili 154 milijuna eura 2014. godine, prema podacima EK-a.

0 Shares
0 Shares
Copy link