Početna  /  Izložba ”Zagrljaji” Safeta Zeca u Trebinju – Ljubav Boška i Admire prkosi mračnim umovima
Kultura

Izložba ”Zagrljaji” Safeta Zeca u Trebinju – Ljubav Boška i Admire prkosi mračnim umovima

O ljubavi Boška i Admire – sarajevskih Romea i Julije, zna se skoro sve, a ipak se ne zna ništa. Snaga njihove ljubavi je nepresušna inspiracija brojnim umjetnicima. Jedan od onih koje je inspirisala vanvremenska, gotovo ”onozemaljska” ljubav Admire Ismić i Boška Brkića je čuveni slikar Safet Zec, umjetnik koji je poznat i priznat širom svijeta. Izložba ”Zagrljaji” Safeta Zeca, koja je sinoć otvorena u Muzeju Hercegovine, u Trebinju, u potpunosti je posvećena ljubavi mladog sarajevskog para čija je ljubav pokošena na Vrbanja mostu, ali, kako se i navodi u katalogu izložbe, ”ostaće vječno zagrljeni na Vrbanja mostu iznad Miljacke kao simbol i opomena kakav ”mrak” može ovladati ljudskim umovima”. Ovu izložbu svi zainteresovani mogu pogledati do 1. avgusta.

Izložba ”Zagrljaji” je svoju premijeru na prošlogodišnjem Venecijanskom Bijenalu, kada je u domaćim, ali i regionalnim medijima dobila epitet spektakularne i proglašena od strane mnogih stručnjaka kulturnim događajem godine. Zbog svoje tematike izazvala je veliko interesovanje i međunarodne publike. Radovi Safeta Zeca koji su obuhvaćeni ovom izložbom su nabijeni snažnim emocijama, pa ova kolekcija zagrljaja predstavlja izuzetno potresno a istovremeno veoma uzbudljivo iskustvo.

Na sinoćnjem otvaranju, Zec je rekao da je imao veliku želju da jednoj ovako bolnoj priči posveti cijeli opus i te tragične kadrove llikovno zabilježi.

”Želio sam da jednoj priči, tragičnoj i bolnoj, posvetim čitav opus i na neki način pokušao sam sve kadrove njihovog pada da zabilježim likovno. Ovo je danas rijedak pokušaj slikara da ovim jezikom doprinesu i kažu o vrlo važnom sjećanju i da to mlađe generacije ne zaborave.” – rekao je Zec dodavši da je želio internacionalizovati ovu priču kako bi bila razumljiva cijelom svijetu.

Prisjetio se Trebinja rekavši da mu je ono u lijepom sjećanju i da ga je u prošlosti inspirisala Trebišnjica, kojoj je posvetio i nekoliko svojih ciklusa.

Svi smo u zagrljaju bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadamo

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovina kaže da je poruka ove izložbe snažna i da ukazuje na snagu umjetnosti koja je iznad svega.

”Jedna teška tema na ovako opterećenom prostoru predstavljena je na jedan umjetnički način i izvukla je iz teme jednu univerzalnu poruku ‘Svi smo u zagrljaju bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadamo’.” – rekla je Ivana Grujić na otvaranju izložbe ”Zagrljaji”.

Dražen Milić, selektor likovne kolonije ”Kolo” rekao je da su pregovori o postavci ove izložbe u Trebinju trajali dugo i da je velika čast da je veliki umjetnik, što Safet Zec sigurno jeste, ima postavku u Trebinju.

Ovu bolnu, katarzičnu, potresnu i izbudljivu izložbu Safeta Zeca svi zainteresovani mogu pogledati u Muzeju Hercegovine do 1. avgusta. Stanovnici Trebinja, kao i oni koji dođu u grad na Trebišnjici, trebali bi iskoristiti privilegiju što je nakon Venecije i Sarajeva Safet Zec ”zagrlio” Trebinje i podario mu fantastičnu izložbu ”Zagrljaji”.

Igor Svrdlin

4 Shares
4 Shares
Copy link