Početna  /  Izložba slika “Služiti ljubavi” otvorena u Nevesinju
Hercegovina nevesinje

Izložba slika “Služiti ljubavi” otvorena u Nevesinju

NEVESINJE – Izložbom slika, simboličnog naziva “Služiti ljubavi”, u Gradskoj galeriji u Nevesinju, umjetnik nevesinjskih korjena Zoran Čalija predstavio je sinoć dio stvaralaštva.

Predstavljajući autora, rukovodilac Gradske galerije u Nevesinju Nada Ilić je rekla kako je Galerija do sada imala dva stuba, Milivoja Unkovića i Radmilu Lizdek, te da je večeras dobila treći.

“Poslužiću se riječima poznatog likovnog kritičara Nikole Kusovca iz Beograda koji kaže da Zoran pretvara san u javu, da je lirik i mistik. Kusovac ističe da Zoran, kao vrijedan likovni stvaralac ne podliježe diktatu trendova, da stvara kako osjeća i ostaje utemeljen”, rekla je Nada Ilić.

Zoran Čalija je rekao da se nikada nije osjećao drugačije, nego kao Nevesinjac i Hercegovac.

Zoran Čalija

“Hercegovac se ne postaje mjestom rođenja i prebivalištem nego nekim dubokim korjenima koje nosimo u našim srcima. Naši unuci da se rode bilo gdje, istom jačinom će im kucati srce”, rekao je Čalija i prisjetio se prohujalih dana u kojima mu je dolazak u u selo Trusina vraćao mirnoću duše koja mu je bila neophodna.

On je obećao da će češće da posjećuje Nevesinje i da mu je želja da u parohijskom domu oformi školu slikanja, kao i da u rodnom kraju svojih predaka formira likovnu koloniju.

Zoran Čalija je rođen u Skoplju 1963. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu. Član ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije) je postao  1989. godine, a od 1994. je u statusu slobodnog umjetnika. Do sada je imao 80 samostalnih i izlagao je na više od 50 grupnih izložbi.

Ljubiša Bukvić

46 Shares
46 Shares
Copy link