Početna  /  U okviru Preobraženskih svečanosti otvorena izložba fotografija ”Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” Jovana Vidakovića
Kultura

U okviru Preobraženskih svečanosti otvorena izložba fotografija ”Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” Jovana Vidakovića

Sinoć je u galeriji Kulturnog centra Trebinje, u okviru Preobraženskih svečanosti otvorena izložba fotografija Jovana Vidakovića pod nazivom ”Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije”. Ovo je peta samostalna izložba Jovana Vidakovića, a ovaj put je ”pobjegao” od sebe i publici se predstavio u nešto drugačijoj formi. Fotografije su nastale u sklopu projekta ”Život na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore” čiji je cilj bio promocija kulturne baštine Trebinja, Bileće, Plužina i Nikšića.

Jovan Vidaković je u sinoćnjem obraćanju publici rekao da mu je bilo zanimljivo raditi nešto drugačiji koncept od onoga koji obično radi te da mu je čast biti dio Preobraženskih svečanosti. Dodao je da smatra da trenutna situacija sa pandemijom korona virusa predstavlja idealnu priliku za obilazak brojnih kulturnih spomenika istočne Hercegovine.

Izložbu je otvorio Dragoslav Banjak, predsjednik skupštine Grada Trebinja.

”Ova izložba svjedoči o velikom prirodnom i kulturno istorijskom bogatstvu, bogatstvu koje ne poznaje trenutne administrativne granice, niti politička ubjeđenja naroda koji unutar njih žive. Danas ovi spomenici simbolizuju most između prostora koji je u međuvremenu izdijeljen i koji ponovo postaje jedna cjelina. Zbog svega navedenog, izražavam zadovoljstvo što sam večeras u Kulturnom centru i što otvaram izložbu ”Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije”.” – rekao je Banjak.

Jovan Vidaković je za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio o samom projektu i fotografijama koje su se našle u ovoj postavci.

”Izložba je rađena kao dio projekta, tačnije ova monografija je planirana kao prezentacija projekta. Odrađeno je četrdesetak lokacija u četiri opštine, Bileća i Trebinje u Republici Srpskoj i Plužine i Nikšić u Crnoj Gori. Ja se inače ne bavim pejzažnom i arhitekturnom fotografijom, tako da je ovo bio priličan izazov, i psihički i fizički jer je dosta ovih lokaliteta na zabačenim, neprokrčenim stazama, dosta ih je zaraslo, ali sam projekat je upravo to imao za cilj, da dosta tih lokacija ponovo zablistaju.” – rekao je Vidaković za naš magazin.

Ovo je njegova peta samostalna izložba, nakon postavki ”Na daskama 1”, ”Na daskama 2”, ”365 + 1” i ”Hercegovački salon arhitekture”, a sve dosadašnje postavke Vidaković je postavljao više puta.

Ova izložba biće postavljena u galeriji Kulturnog centra Trebinje narednih deset dana.

Igor Svrdlin

1 Share
1 Share
Copy link