Srijeda, 29.01.2020
More

  Izetbegović u Stocu: CIK je dao sebi za pravo da bude sudija

  Podijeli:

  Bakir Izetbegović je danas boravio u Stocu gdje je razmatrao situaciju u ovoj opštini nakon sastanka sa lokalnim Opštinskim vijećem.

  Foto: N1
  Foto: N1

  “Stolac pripada svima koji žive u ovom gradu. Ovo nije ekskluzivno ničiji prostor. Pripada svima koji su ovdje rođeni. Mi podržavamo takav Stolac i Inicijativu za Stolac koja želi omogućiti da Stolac bude takav. Nećemo podržati da se budžet Stoca donosi bilo gdje nego u Stocu. Nećemo amnestirati greške CIK-a u odnosu na ovaj grad, uzeli su sebi za pravo da budu sudije i istražitelji. Pozivam ih da ne idu u ovom smjeru. Neka omoguće da se održe izbori u ovom gradu”, kazao je Izetbegović.

  Ukoliko se taj prijedlog ne usvoji, slijede nove tužbe.

  “Ići ćemo nanovo sa žalbama i tužbama, ali da ne nagađamo. Nadam se da to neće uraditi jer nema rješenja u tome da CIK uradi nešto što rade građani i birači”.

  Glede situacije u Mostaru, sa HDZ-om je postojao dogovor, tvrdi Izetbegović.

  “HDZ nas je ostavio u smislu Mostara. Nisu trebali takvu stvar uraditi, to je stvar povjerenja. Što se tiče Stoca, nismo pomirili stavove. Pokušali smo, razgovarali ali nismo našli zajedničko rješenje. Svi moraju dobiti šansu”.

  O članku koji je uzbrukao strasti u regiju o podjeli Balkana na Veliku Srbiju, Albaniju i Hrvatsku a koji je napisao autor Timothy Less iz magazina Foreign Affairs, Izetbegović je kazao:

  “Namjerno sam izbjegavao da komentarišem pisanje nekih trećerazrednih činovnika iz bivših ambasada. Nemoguće je to. Jedino sam mogao proizvesti konflikt. Čak i oni koji iz Banjaluke koji šalju poruke takve, ne bi napisali ili pomislili nešto o podjelama. Nema ništa od podjele BiH, nema ništa od novih entiteta i nema nikakvih unutrašnjih podjela”.

  O nedavnom nezadovoljstvu i sukobima unutar stranke SDA, Izetbegović je kazao:

  “Imamo 4 nezadovoljnih u državnom parlamentu. Mi ćemo nastaviti s njima razgovore, mislim da se to preuveličava. Nekim je cilj da vide da ima problem i u SDA. Svakom odgovornom u SDA ne bi trebao biti cilj da slavi poziciju SDA”.

  Dodatno je pojasnio koji je bio problem sa HDZ-om u pogledu Mostara.

  “Sa HDZ-om smo bili dogovorili nešto glede Mostara što je tražio PIC. Da to bude jedinstven grad sa jednim vijećem. Zatim bi izvukli podjedinice a ne neke nove opštine. Nešto što je potpuno uobičajena stvar u EU”.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI