Početna  /  Izetbegović u Stocu: CIK je dao sebi za pravo da bude sudija
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Hercegovina Vijesti

Izetbegović u Stocu: CIK je dao sebi za pravo da bude sudija

Bakir Izetbegović je danas boravio u Stocu gdje je razmatrao situaciju u ovoj opštini nakon sastanka sa lokalnim Opštinskim vijećem.

Foto: N1
Foto: N1

“Stolac pripada svima koji žive u ovom gradu. Ovo nije ekskluzivno ničiji prostor. Pripada svima koji su ovdje rođeni. Mi podržavamo takav Stolac i Inicijativu za Stolac koja želi omogućiti da Stolac bude takav. Nećemo podržati da se budžet Stoca donosi bilo gdje nego u Stocu. Nećemo amnestirati greške CIK-a u odnosu na ovaj grad, uzeli su sebi za pravo da budu sudije i istražitelji. Pozivam ih da ne idu u ovom smjeru. Neka omoguće da se održe izbori u ovom gradu”, kazao je Izetbegović.

Ukoliko se taj prijedlog ne usvoji, slijede nove tužbe.

“Ići ćemo nanovo sa žalbama i tužbama, ali da ne nagađamo. Nadam se da to neće uraditi jer nema rješenja u tome da CIK uradi nešto što rade građani i birači”.

Glede situacije u Mostaru, sa HDZ-om je postojao dogovor, tvrdi Izetbegović.

“HDZ nas je ostavio u smislu Mostara. Nisu trebali takvu stvar uraditi, to je stvar povjerenja. Što se tiče Stoca, nismo pomirili stavove. Pokušali smo, razgovarali ali nismo našli zajedničko rješenje. Svi moraju dobiti šansu”.

O članku koji je uzbrukao strasti u regiju o podjeli Balkana na Veliku Srbiju, Albaniju i Hrvatsku a koji je napisao autor Timothy Less iz magazina Foreign Affairs, Izetbegović je kazao:

“Namjerno sam izbjegavao da komentarišem pisanje nekih trećerazrednih činovnika iz bivših ambasada. Nemoguće je to. Jedino sam mogao proizvesti konflikt. Čak i oni koji iz Banjaluke koji šalju poruke takve, ne bi napisali ili pomislili nešto o podjelama. Nema ništa od podjele BiH, nema ništa od novih entiteta i nema nikakvih unutrašnjih podjela”.

O nedavnom nezadovoljstvu i sukobima unutar stranke SDA, Izetbegović je kazao:

“Imamo 4 nezadovoljnih u državnom parlamentu. Mi ćemo nastaviti s njima razgovore, mislim da se to preuveličava. Nekim je cilj da vide da ima problem i u SDA. Svakom odgovornom u SDA ne bi trebao biti cilj da slavi poziciju SDA”.

Dodatno je pojasnio koji je bio problem sa HDZ-om u pogledu Mostara.

“Sa HDZ-om smo bili dogovorili nešto glede Mostara što je tražio PIC. Da to bude jedinstven grad sa jednim vijećem. Zatim bi izvukli podjedinice a ne neke nove opštine. Nešto što je potpuno uobičajena stvar u EU”.

0 Shares
0 Shares
Copy link