Početna  /  Izetbegović: SDA za odgađanje lokalnih izbora u BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Vijesti

Izetbegović: SDA za odgađanje lokalnih izbora u BiH

SARAJEVO – Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na večerašnjoj sjednici koja je trajala više od četiri i po sata odlučilo je da će se zalagati za odgađanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini koji bi trebali biti održani 2016. godine.

izetbegovic-bih-1-1024x682
Izetbegović: SDA za odgađanje lokalnih izbora u BiH

To je novinarima nakon sjednice potvrdio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kazavši da je bi lokalni izbori trebali biti održani zajedno s Opštim izborima 2018. godine.

Dodao je da je stav stranke kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona da se izborni prag ne bi trebao mijenjati odnosno da bi on trebao ostati na nivou od tri posto.

Takođe, SDA je stava da se trebaju uvesti zatvorene liste, ali taj model može se modificirati, pojašnjava Izetbegović, da bude jedna preferencijalna pozicija, odnosno liste ne moraju biti u potpunosti zatvorene.

Halid Genjac dobio je mandat stranke u vezi s izmjenama Izbornog zakona. Predsjedništvo stranke, kaže Izetbegović, ocijenilo je neprihvatljivim zahtjev iz Republike Srpske da se iz Ustavnog suda BiH isključe strani suci.

“Takva dramatična promjena ne može se raditi sama za sebe. Nije moguće isključiti strane sudije iz Ustavnog suda i promijeniti način donošenja odluka u Ustavnom sudu, a da se pri tome ne izvrše promjene u ustavnoj strukturi BiH vezane za različite nivoe vlasti i načine donošenja odluka”, naveo je Izetbegović.

Razmotrena su na sjednici i hapšenja generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i komandanta Prve Višegradske brigade Ahmeda Sejdića te je ocijenjeno da se u tom slučaju radi o stvaranju vještačkog balansa i namjeri da se zadovolje zahtjevi iz RS-a.

“Opredijeljeni smo za procesuiranje svih ratnih zločina, ali se ne možemo oteti utisku da se podleglo pritiscima. I ranije smo upozoravali na ovu stvar i dogodilo se da su bespotrebno branioci BiH prolazili kroz pravne golote da bi u konačnici bili oslobođeni poput Nasera Orića i Sefera Halilovića”, podvukao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA razmatralo je večeras državni i federalni budžet kojeg su podržali, a razgovarali su i o implementaciji Reformske agende na državnom i federalnom nivou.

Neke od tema su bile i terorizam te presuda Ustavnog suda BiH koja se odnosi na proslavu Dana Republike Srpske – 9. januara.

Za predsjednika Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imenovan je Amir Fazlić koji je na ovom mjestu zamijenio Asima Sarajlića. Dužnost zamjenice predsjednika Kluba obavljaće Nermina Kapetanović koja je na tom mjestu zamijenila Šemsudina Mehmedovića.

Kada je u pitanju Kadrovska komisija SDA, predsjednik Komisije ostao je Asim Sarajlić, zamjenik je Adil Osmanović, dok su za članove imenovani Senija Bubić, Šefik Džaferović, Halid Genjac, Sadik Ahmetović i Šefkija Okerić.

0 Shares
0 Shares
Copy link