Početna  /  Izetbegović: Neću podnijeti ostavku
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Izetbegović: Neću podnijeti ostavku

Međunarodni sud pravde u Hagu juče je odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Bakir Izetbegović (Foto: Agencija Anadolija)
Bakir Izetbegović (Foto: Agencija Anadolija)

Vijest je izazvala brojne polemike i reakcije, posebno nakon što je saopšteno da je sud prošle godine obavijestio Sakiba Softića da nema legitimitet kao agent BiH pred ovim sudom.

Nakon što je zahtjev odbijen, mnogi političari i zvaničnici su se oglasili i tražili odgovornost pa i ostavku prvog čovjeka SDA, Bakira Izetbegovića koji je pokrenuo zahtjev.

Emir Suljagić, Damir Mašić, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić samo su neki od onih koji su pozivali na odgovornost ili eventualnu ostavku Bakir Izetbegovića.

Danas se održava sjednica GO SDA, na kojoj prisustvuje i sam Izetbegović koji se kratko obratio novinarima kazavši da neće podnijeti ostavku.

“Ostavku neću podnijeti jer mislim da činim ono za šta me moj narod i izabrao”, kaže Izetbegović.

Izetbegović priznaje da je znao za pismo suda iz maja 2016. u kojem je Softić obaviješten da nije agent.

“Međutim, taj papir nije bio utemeljen na statutu i pravilima suda, niti na praksi suda. Softić je dva puta zastupao BiH, Srbija je pokrenula reviziju i tada je Softić imao legitmitet. Sud je dva puta zaustavio pokušaj revizije, prvi put preko registrata, a drugi put obraćanjem članovima Predsjedništva BiH”, kaže Izetbegović uz napomenu da se Softić potrudio, te mu je čestitao.

Izvor: N1/Klix

0 Shares
0 Shares
Copy link