Početna  /  Izetbegović: Ne pravimo mevlude i tevhide za praznike države
Bosna i Hercegovina

Izetbegović: Ne pravimo mevlude i tevhide za praznike države

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je konferenciju povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom je Dan Republike Srpske 9. januar proglašen neustavnim.

Bakir Izetbegović (Foto: Agencija Anadolija)
Bakir Izetbegović (Foto: Agencija Anadolija)

Ustavni sud BiH jučer je donio odluku da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Ustavni sud BiH je donio odluku nakon zahtjeva člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS.

“BiH je i srpska i bošnjačka i hrvatska i svih građana koji u njoj žive. To je potvrdila i ova presuda. Ne stoje tvrdnje da se ovim šteti RS-u i da ja ne prihvatam RS. Naprotiv, prihvatam Republiku Srpsku i nisam protiv njenih interesa”, kazao je Izetbegović na početku konferencije.

“Ne bi mi smetala ni jedna srpska slava, samo ne treba mevludima i slavama obilježavati državne praznike, jer ni mi ne pravimo ni mevlude ni tevhide za državne praznike”, kazao je on.

On je dodao da prihvata sve ono što stoji u Dejtonskom sporazumu i da je svojim radom pomogao razvoju ovog bh. entiteta.

“Niz investicija koje su ušle u RS direktna su posljedica onoga što sam ja radio. Meni je drago da je to tako. RS trebaju da prihvate svi njeni građani, a ne samo Srbi. Treba odrediti datum koji bi svi prihvatili kao svoj”, kazao je član Predsjedništva BiH.

On je kazao da se u 9. januaru kao prazniku u RS-u ne mogu prepoznati muslimani, katolici i građani ostalih religija.

“Pozivam vlasti da provedu odluku Ustavnog suda BiH i da ispravimo sve diskriminatorske odredbe na svim nivoima”, dodao je Izetbegović

Ustavni sud BiH je ovu odluku donio preglasavanjem, a Izetbegović kaže da politički argumenti nisu prevagnuli u korist njegove apelacije.

“Nespokojan sam što nije bio konsenzus kada je u pitanju odluka. Uvijek bih podnio apelaciju kojom se ispravljaju nepravde u BiH. Ako ima bilo šta što pogađa bilo koga u Federaciji, ja ću se potruditi  da to ispravim”, poručio je Izetbegović.

On je kao mogući praznik svih građana u Republici Srpskoj predložio dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Sumnjam da će odluka biti provedena u roku od šest mjeseci. Ali, prije ili kasnije, svaka odluka Ustavnog suda BiH će biti provedena i presude će biti primjenjene. Prihvatam RS, nisam protiv njenog interesa”, kazao je Izetbegović na kraju.