Početna  /  Izetbegović i Čović napravili incident pred Tuskom (VIDEO)
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Izetbegović i Čović napravili incident pred Tuskom (VIDEO)

SARAJEVO – Situacija u kojoj se nalazi BiH definitivno više nikoga ne treba da iznenađuje ili čudi. Takva je jer je vode političari sposobni samo za skandale, pa i pred najvišim zvaničnicima EU, prenosi TV1.

Tako je bilo i na obraćanju javnosti nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom. U središtu skandaloznog ponašanja dugogodišnji partneri – Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Zasjenili su i posjetu i njen značaj.

Skandalozno ponašanje tokom obraćanja medijima započeo je predsjedavajući. Naravno – gorućom pričom proteklih dana o izgradnji Pelješkog mosta.

“Zamolio sam Tuska da nam pomogne da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta. Ono koje će zadovoljiti i hrvatske interese, ali i bosanska prava po UNKLUS-u, ništa ni više ni manje od toga”, kazao je Izetbegović.

Kada je došao na red, Čović je nastavio skandal. Naravno, dajući punu podršku Hrvatskoj. To je, kaže pitanje susjeda, a ne BiH, te da je to jasan stav u svim institucijama BiH, kao i da je izgradnja interes juga BiH.

“Nadam se da ćemo se mi vrlo brzo razumjeti u BiH, da se o ovako osjetljivim stvarima sa našim susjedima prvo dogovorimo u institucijama BiH, pa da onda izlazimo u javnost, sa pojedinačnim stajalištima, privatnim i stranačkim kao takvim. Isprika što smo malo vas zamorili time”, rekao je Čović.

Pojasnio je Čović i da su razlike plod izborne kampanje. Jasna je to poruka – dugogodišnji partneri se ovako i ponašaju samo zbog ličnih i stranačkih interesa. A kada je došao red na Tuska da govori, skandal je kulminirao.

Bespotrebno uvaljuješ čovjeka. (…) Da ga ispratim dok govori…

“Dobra ideja, to bi mi mogao biti novi nadimak. Gospodin konsenzus. Sviđa mi se”, odgovorio je Tusk.

Očito zbunjenom zvaničniku EU nije bilo najjasnije šta se događa između Čovića i Izetbegovića. Tako su partneri još jednom obrukali državu upravo pred predstavnikom Unije kojoj navodno obojica teže povesti narode i građane. No, Izetbegoviću ni to nije bilo dovoljno pa je za stanje u državi optužio medije.

“Ponekada idu loše poruke iz BiH. Ponekada se čini da krize u ovoj zemlji ne prestaju. Ustvari, stanje odnosa u BiH je puno bolje od onoga što je percepcija i što je slika koju šalju mediji iz nje”, rekao je Izetbegović.

Tako su Čović i Izetbegović posjetu i cilj bacili u sjenu. Tusk je došao da pripremi samit zemalja regije i EU.

“Mi iz BiH treba da ohrabrimo prijatelje iz EU, treba da im damo argumenta, a to znači da moramo sa više optimizma, manje sukoba i više kompromisa zajednički nastupiti”, dodao je Mladen Ivanić.

Nakon što je došao sebi od šoka, Tusk je poručio da samit u Sofiji treba biti prilika da se potvrdi evropska perspektiva država regije.

“EU je najpouzdaniji partner Zapadnom Balkanu. Želimo regiju i EU povezati konkretnim projektima. Moramo sarađivati i kako bi se odbranili od sigurnosnih izazova. EU je spremna nastaviti ispunjavati obećanja”, poručio je Tusk.

Napomenuo je Tusk i ono što brine EU.

“Brine nas reforma Izbornog zakona. EU želi da se trenutni zastoj riješi”, rekao je.

BiH je nakon sastanka članova Predsjedništva s Tuskom potpisala i dva ugovora za izgradnju dionica Koridora 5C sa Evropskom investicijskom bankom, vrijedna 150 miliona eura. Radi se o kreditima za izgradnju dionica Mostar jug i Zenica sjever.

Naravno, nakon skandala, nije bilo prilike da novinari postave pitanja.

2 Shares
2 Shares
Copy link