Početna  /  Izbori u Hrvatskoj: MOST odlučuje o mandataru
Hrvatska Vijesti

Izbori u Hrvatskoj: MOST odlučuje o mandataru

ZAGREB – Obrađena su skoro sva biračka mjesta, 99,9 posto. Iako SDP-ova i HDZ-ova koalicija imaju isti broj mandata 56, kada se HDZ doda sigurna dijaspora, a SDP-u siguran IDS i troje HNS-ovih manjinaca, SDP je u prednosti, piše Index.hr

most-hrvatska
Foto: FAH (Index.hr)

HDZ-ova koalicija  56 (59 s 3 mandata iz dijaspore)
SDP-ova koalicija  56 (62 sa 3 IDS-a i 3 manjine)
MOST  19
IDS  3
ŽIVI ZID  1
HDSSB  2
Bandić  2
Uspješna Hrvatska  1

Manjine 8 mandata (3 sigurno idu SDP-u jer su članovi ili HNS-a ili Kluba hNS-a, SDSS sa tri će najverojatnije isto dati podršku SDP-u)

Prgomet: MOST će odrediti ko će biti mandatar

Drago Prgomet iz  Mosta nezavisnih lista, koji je osvojio 19 mandata na nedjeljnim parlamentarnim izborima, rekao je kako u politici ništa više nije kao što je bilo juče, dodavši kako su ovo ozbiljna vremena koja traže odgovornost i ozbiljne promjene u društvu, a ako to HDZ i SDP ne shvaćaju, onda ne shvaćaju izazove ovog vremena.

“Bez MOST-a se vlada ne može sastaviti, mi ćemo odlučiti kako će izgledati nova vlada i ko će biti novi premijer.”, rekao je Prgomet.

“MOST će biti zadnji koji će izazvati nove izbore. Dakle, Petrov je rekao da ćemo razgovarati i sarađivati s onima koji će biti spremni na reforme.”

“Mi poštujemo odluku hrvatskih građana, oni su vrlo jasno rekli da žele promjene. Mi smo apsolutni pobjednici! Razgovarat ćemo na temelju volje građana. Razlika između nas i naših oponenata je velika, mi nismo nikoga vrijeđali niti u kampanji, nismo se svađali…

“Ne bježimo od odgovornosti”

“Prgomet je u izjavi za televiziju N1 rekao kako ne bježe od bilo kakve odgovornosti, pa niti one koja uključuje neku dužnost u Hrvatskoj. Izjavio je i kako su za sada dobili javni poziv od Zorana Milanovića i SDP-a na razgovore,  dodavši da će prihvatiti pozive svih koji žele s njima razgovarati.

“Ali lični telefonski pozivi meni, ili bilo kojim drugim članovima Mosta ne dolaze u obzir. Jasno šaljemo poruku. Govori se o tome da smo se raspali – mi nismo kao neki mostovi koji su se nažalost srušili”, dodao je.

“Ko želi razgovarati s nama mora biti spreman da će možda izgubiti sljedeće izbore. Mi smo spremni na to. Mi smo spremni na razgovore, isključivo o reformama, spremni smo preuzeti odgovornost, kako će se drugi ponašati ne znam.”, kazao je Prgomet.

Prgomet misli da nije realna velika koalicija SDP-a i HDZ-a. “Čelnici stranaka imaju pravo na to, ali to će biti još jedna poruka građanima s njihove strane”, pojasnio je.

“Mi smo jedinstveni, i ne postoji nemoralna ponuda na koju će naši ljudi pristati”, vjeruje Prgomet.

Na napise u medijima da je Milanović bio na sastanku s čelnim ljudima MOST-a, Prgomet je kazao da ne zna za to, da niti s njim niti s Petrovom Milanović nije razgovorao.

“Od danas u hrvatskoj politici ništa nije isto kao što je bilo prije. Ova vremena traže ozbiljne promjene u ovom društvu. Ovo bi mogao biti zadnji politički ples HDZ-a i SDP-a. Sve ovisi o njima, žele li doista promjene ili žele samo vlast”.

Prgomet kaže da će razgovori biti otvoreni i javni te da neće biti pojedinačnih razgovora. Komentirišući svoje nekadašnje članstvo u HDZ-u, Prgomet je kazao kako treba pitati Karamarka kako će se osjećati dok će razgovarati s bivšim stranačkim kolegom.

“Odredićemo ko će biti idući mandatar”

Naglasio je kako je u ovom trenutku važno kome će Most dati povjerenje za sastavljanje nove vlade te da će Most odrediti tko će biti idući mandatar. Zna se kakav je postupak formiranja Vlade, a mi smo pobjednici ovih izbora. Bez Mosta nema Vlade i mi ćemo odlučiti ko će biti novi premijer i kako će izgledati nova Vlada, rekao je.

Poručio je kako neće koalirati s onima koji nisu spremni za reforme te da i dalje stoje iza toga. Mi smo zadnji koji su spremni na bilo kakvo izazivanje nestabilnosti u Hrvatskoj i koji bi to htjeli, dodao je. Prvi put je jedna stranka osim SDP-a i HDZ-a uzela toliko mandata, no naše su procjene i ranije bile da građani žele promjene. Nema nove Vlade bez nas, ali ti pregovori se temelje samo na promjenama na kojima mi inzistiramo, naglasio je Prgomet.

Ocjenivši kako im broj mandata nije bitan te da su neki već najavili da će dati podršku lijevoj koaliciji, Prgomet je rekao da “mi ovdje razgovaramo o programima, reformama”. “Sve ostalo je potpuno nebitno”, istaknuo je.

“Ko želi prihvatiti saradnju s nama, mora biti spreman izgubiti iduće izbore”

Upitan da komentariše javni poziv lijeve koalicije da im Most bude partner, Prgomet je rekao da ne zna što to znači dok ne sjednu za stol. “Mi poštujemo odluku hrvatskih građana, koji su jasno rekli da žele promjene. Mi ćemo razgovarati, i to je ta razlika između nas i naših političkih oponenata”, dodao je.

Kazao je kako koga niti u kampanji nazivali raznim imenima, svađali se, poticali ideološke sukobe, ratove. “Jedno od bitnih načela naše stranke je shvaćanje da u ovoj duboko podijeljenoj zemlji samo razgovor može donijeti bolje”, rekao je.

Potvrdio je da će Most na reformama ustrajati čak i pod cijenu da mu bude “zadnje pojavljivanje na političkoj sceni, iako neće biti”. “Ko želi prihvatiti saradnju s nama, mora biti spreman izgubiti iduće izbore. Mi smo spremni i na to”, rekao je Drago Prgomet za N1 televiziju.

0 Shares
0 Shares
Copy link