Početna  /  Izbori u Gacku: Peti mandat za čovjeka bez energije i konkretnih rješenja?
Teme i komentari

Izbori u Gacku: Peti mandat za čovjeka bez energije i konkretnih rješenja?

“Radmilović je demagog koji vješto pliva u političkim vodama, odlično se snalazi na javnim nastupima i u medijima, može se konstatovati – rođeni političar. Međutim, ušuškan je u monotoniju svoga okruženja, bez energije koja bi ga iz nje otrgla.”

milan_radmilovic_mojahercegovina
16 godina na čelu opštine Gacko – Milan Radmilović (FOTO: Moja Hercegovina)

Piše: Slobodan Golubović

Poznavajući Gacko i Gačane, uvjeren da će bilo kakva vrsta javne reakcije izostati, a podstaknut pozitivnim komentarima poznanika iz Hercegovine, Republike Srpske i šireg regiona koji su ispratili gostovanje Milana Radmilovića, načelnika opštine Gacko, u emisiji “Sedmi dan” na Herceg televiziji, kao običan građanin koji nema problem sa tim da iznese svoj kritički stav o bilo čemu, pokušaću, najobjektivnije što mogu, dati osvrt na rezultate njegovog rada i razloge dugogodišnjeg održavanja na vlasti.

Nezahvalno je pričati o nekoj ličnosti, a da je pri tome lično ne poznajemo, međutim, kada je u pitanju ličnost koja dvije decenije vodi opštinu u kojoj živim, onda to mogu na osnovu javnih nastupa i stanja u opštini.

U svakom svom javnom nastupu Milan Radmilović odaje utisak pristojnog, izuzetno obrazovanog i sposobnog čovjeka, koji se, evidentno, osim formalnog obrazovanja usavršavao i kroz političku karijeru, a ovo potvrđuje izuzetna snalažljivost i diplomatija u odgovaranju na ne baš ugodna pitanja. Osim toga, treba istaći i to da se radi o čovjeku iz naroda koji govori tečno i razumljivo svakom građaninu i uz to drži do tradicije, što je veoma lako prodati Gačanima.

Rezultati Radmilovićevog dvadesetogodišnjeg “načelnikovanja” mogu se mjeriti na različite načine, a najlakše ih je sagledati kroz analizu stanja infrastrukture u Gacku, radnih mjesta i socijalnog statusa građana.

Za putne komunikacije u Gacku možemo reći da su u solidnom stanju, samo rijetka sela nemaju asfaltni put. Posebno je značajna izgradnja Centra za djecu sa posebnim potrebama i gradske kapele, a značajna sredstva uložena su i u vjerske objekte. Međutim, spisak osnovne infrastrukture koja Gacku, kao izrazito razvijenoj opštini, nedostaje je veoma dug:

– vodovod, koji može obezbijediti potrebe cjelokupnog stanovništva i u sušnim mjesecima;

– kanalizacija, kako fekalije ne bi plavile površine nedaleko od samog naselja;

– centar za sportsko-rekreativne aktivnosti (dvorana, bazen, teretana i dr.);

– toplifikacija korišćenjem vruće vode od RiTE-a;

– drugi značajni objekti.

Bez imalo zadrške, može se reći da opština Gacko više od 20 godina nije otvorila nijedno radno mjesto koje može funkcionisati bez intervencije iz njenog budžeta. Dakle, najveći broj zaposlenih u opštini i ustanovama čiji je opština osnivač su paraziti koji se izdržavaju iz budžeta, a, na osnovu onoga što je Radmilović govorio na Herceg televiziji, stanje se neće promijeniti ni ubuduće. Ovdje još treba istaći i podatak da se na evidenciji Biroa za zapošljavanje u Gacku nalazi više od 1.100 nezaposlenih građana, što je alarmantno, s obzirom na broj stanovnika (oko 10.000 prema nezvaničnim podacima popisa iz 2013. godine), i s obzirom na to da Gacko ima status izrazito razvijene opštine.

Najviše zabrinjava to što stanovništvo konstantno stari, ali i podatak da opština Gacko na godišnjem nivou isplaćuje više od million maraka za pomoć socijalno ugroženim građanima. Naravno, ni za ovaj problem načelnik Radmilović ne nudi rješenje.

Iz ovog kratkog osvrta na rezultate rada administracije, na čijem je čelu Milan Radmilović, vidljivo je da stanje u Gacku nije ni malo sjajno, a isto tako njegov nastup na Herceg televiziji ne odaje utisak da ima ideju kako će nešto promijeniti. Jednostavno, svjestan je da alternativa ne postoji.

Radmilović je demagog koji vješto pliva u političkim vodama, odlično se snalazi na javnim nastupima i u medijima, može se konstatovati – rođeni političar. Međutim, ušuškan je u monotoniju svoga okruženja, bez energije koja bi ga iz nje otrgla.

Pitate se kako je on sa svim svojim manama i vrlinama, kao i evidentno nezavidnim rezultatima rada, nakon svih izbora izlazio kao pobjednik? Ima više razloga, od jake stranačke infrastrukture gatačkog SDS-a, preko brojnih rodbinskih, kumovskih, prijateljskih i interesnih veza u ovom malom mjestu i značajnog broja zaposlenih na opštinskim jaslama, pa sve do nesposobnosti opozicije da ponude dobar program i dobrog kandidata. Naravno, najporaznije je to što u Gacku ne postoji grupa nezavisnih intelektualaca i građana sa dovoljno energije koji bi pokrenuli promjene.

S obzirom na sve ovo, ako se nešto radikalno ne promijeni u narednim mjesecima, Milan Radmilović je nastupom u emisiji “Sedmi dan” na Herceg televiziji indirektno, ali sa razlogom, proglasio pobjedu i prije održavanja izbora za načelnika opštine.

Slobodan Golubović, kriminolog

103 Shares
103 Shares
103 Shares
Copy link