Ivanić: Zatražiću dopunu Mehanizma koordinacije jednom rečenicom

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da su sve priče u vezi sa mogućom rekonstrukcijom Vijeća ministara BiH i formiranjem nove skupštinske većine, sa izbacivanjem Saveza za promjene i ulaskom SNSD-a u vlast na nivou BiH, samo medijske spekulacije.

Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)
Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)

“U BiH je sve moguće, ali mislim da je to teško ostvariti jer bi to podrazumijevalo novog mandatara, a njega nema bez moje saglasnosti”, izjavio je Ivanić u Prijedoru odgovarajući na pitanja novinara o mogućoj prekompoziciji vlasti na nivou BiH.

On je dodao da smatra da tu ima previše spekulacija.

“Koliko ja znam, dobar dio mojih kolega o tome ne razmišlja i to su više medijske spekulacije nego bilo kakav realni potez”, dodao je Ivanić.

Ivanić je rekao da će predložiti dopunu mehanizma koordinacije – jednu rečenicu koja bi pojasnila da se odluke donose glasovima entiteta, odnosno Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH).

“Da ne bi bilo problema, s obzirom da je tamo rečeno da se odluke donose glasovima svih prisutnih, što znači i glasovima entiteta, i to je stvar na kojoj ću ja u narednim danima pokušati da insistiram”, rekao je Ivanić novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa gradonačelnikom Markom Pavićem.

On smatra da će tim malim dodatkom, odnosno uslovom da to obavezno podrazumijeva glasove entiteta, biti razriješeni svi prigovori.

Ivanić je dodao da i dalje smatra da mehanizam koordinacije nema nijednog elementa koji bi bio štetan za RS.

Autor