Početna  /  Ivanić: U BiH vlada kompleks više vrijednosti, nama se niko neće baviti
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Ivanić: U BiH vlada kompleks više vrijednosti, nama se niko neće baviti

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH bio je gost Pressinga na N1, a kazao je da BiH treba unutrašnje preuređenje kako bi se Hrvatima u BiH dala veća prava.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

O svojoj ulozi u obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud naše zemlje proglasio neustavnim, Ivanić je kazao da “je htio da odbrani pravo srpskog naroda da obilježava 9. januar”, nakon čega je pozvan u Tužilaštvo BiH u svojstvu osumnjičenog.

“Mislim da je to jako ružna poruka i pokušaj disciplinovanja. Mene to ne može zaplašiti. Strašno je da se na ovom trenira strogoća. Nisu me ništa pitali jer nisam htio da govorim. Da sam ušao u objašnjavanje komentarisao bih politički stav”, kazao je Ivanić.

Osjećate li se krivim?

“Ni najmanje. Šta sam uradio? Šta konkretno? Mislim da su neke institucije koje se ovdje nalaze previše pod uticajem nekog ambijenta. Mislim da to nije dobro, to je nešto što će imati duboke posljedice”, poručio je on.

Poslao je i poruku političarima iz zvaničnog Sarajeva.

“S kim u Sarajevu misle raditi? Ko su ti Srbi koje će oni prihvatiti kao normalne? Ako žele razumne ljude, onda mogu naći sagovornike”, kazao je Ivanić.

Postrojili se pripadnike OS BiH?

“Stojim do kraja iza svega”, odgovorio je Ivanić.

Niste reagirali na krivičnu prijavu SDP-a, DF-a, GS-a?

“Ako će oni graditi politički autoritet podižući krivičnu prijavu protiv mene, halal im bilo”, kazao je Ivanić.

Dodaje da je za obilježavanje Dana RS tražio počasnu jedincu OS BiH i da je prvo rješenje Ministarstva odbrane potpisao zamjenik ministrice Sead Jusić.

“Mislim da je zamjenik potpisao to prvo rješenje. On se našao pod ogromnim pritiskom. Sačuvao sam dignitet, nisam ugrozio lanac komande”.

Hoće li se slomiti preko leđa vojnika?

“Ako iko ima odgovornost, to sam ja. NATO nije reagovao na moj zahtjev. Pismo koje je NATO uputio napravljeno je prije mog zahtjeva. Ako se i o čemu mora voditi računa, to je obraz i dignitet običnog čovjeka. Dugo traju neke stavri koje traju i dovode nas u situaciju koja je gotovo pa nemoguća”, kazao je Ivanić.

“Bošnjačko rukovodstvo otkaže dolazak Nikolića zbog privođenja Orića u Švicarskoj. Ode Vučić u Srebrenicu i tamo se napadne. Nikakve reakcije, ne bude i nikom ništa. Zamislite da smo tako dočekali u Banjaluci Davutoglua ili da mu je otkazana posjeta. Kakva bi reakcija bila?”, pita se Ivanić.

0 Shares
Copy link