Početna  /  Ivanić: Referendum pitanje elementarnog nacionalnog ponosa
Bosna i Hercegovina Republika Srpska

Ivanić: Referendum pitanje elementarnog nacionalnog ponosa

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas s predsjednikom Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini RS Draganom Čavićem.

Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)
Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)

Nakon sastanka, upriličena je pres-konferencija na kojoj se govorilo i o referendumu u RS o Danu Republike Srpske, prenosi N1.

Ivanić je rekao kako je pozvao Čavića na sastanak iz razloga jer su prošli dosta toga zajedno, ne samo u RS nego i u BiH i da je ovo vrijeme puno složenih pitanja – od retorike u Hrvatskoj do referenduma u RS.

“Drago mi je da je došlo do smirivanja prilika u Hrvatskoj nakon izbora i u komunikaciji sa Pupovcem saznao sam da formiranje većine ide u boljem smjeru i retorika je značajno pala. Uvjeren sam da će doprinijeti poboljšanju prilika u BiH i regionu. Drago mi je što na političku scenu dolaze ljudi koji su spremni za saradnju, a ne sukobe”, komentarisao je Ivanić.

“Na sjednici Ustavnog suda BiH koja će biti održana sutra očekujem dvije opcije. Jedna je smirivanje prilika i da se uzme u razmatranje prigovor Narodne skupštine RS, a druga, koja vodi ka zaoštravanju odnosa, da se odbije. Mislim da bi drugi scenario bio izrazito rizičan i nadam se da će Ustavni sud donijeti razumnu političku odluku”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

“Partije iz Saveza za promjenu ostaju pri stavu da podržavaju referendum i nadam se da će u razumnoj raspravi doći rješenje da 9. januar bude Dan RS, da ga Srbi i građani RS slave jer je ovo pitanje elementarnog nacionalnog ponosa”, dodao je.

Čavić je potvrdio Ivanićevu izjavu te kazao kako promjene nema u stavu Saveza za promjene u vezi referenduma.

“Mi smo referendum svojim potpisima ne samo podržali nego direktno učestvovali u donošenju odluke i ne vidimo razlog da odustajemo. Sve dok postoji odluka Narodne skupštine RS, ne postoji niko personalno ni u RS ni u BiH ni vani ko bi promijenio odluku Narodne skupštine i ona to može samo sama. Za nas je referendum odluka koja je donesena i u fazi je realizacije. Čekamo 25. septembar da obavimo posao za koga imamo parlamentarnu odluku i podršku političkih stranaka”, istakao je Čavić te dodao:

“Naredni dani treba da prođu u jednom mirnom ambijentu i pozivamo sve one koji žele dobro ovoj zemlji da ne smatraju 25. septembar dan kada će to biti Dan BiH ili RS – biće i jednog i drugog, referendum ne otvara dilemu koja se tiče bilo čijeg suvereniteta”.

Ivanić je o eventualnom odlaganju referenduma rekao da je to gotovo nemoguće.

“Kada bi došlo do odluke Ustavnog suda kojom odbacuje zahtjev RS ili da se zabranjuje referendum, bilo bi to dolijevanje kerozina na vatru i ovdje bi bilo svega. Moguće je da Narodna skupština bude imala drugi pogled na to, ali ne vidim razlog zašto bi došlo do odgađanja referenduma”, naglasio je Ivanić.

Čavić je rekao da odluku NSRS ne može da opozove niko osim onih koji su donijeli odluku.

“Kakav god bude ishod, mi apelujemo da Ustavni sud ne odlučuje politički nego pravno. Za nas je referendum 25. septembra i idemo na referendum. Ko želi da mijenja odluku, neka sazove sjednicu i neka nam predoči argumentaciju da je u interesu građana. Ne mislimo se igrati ni sa građanima niti sa Republikom Srpskom”, rekao je Čavić.

0 Shares
0 Shares
Copy link