Početna  /  Ivanić: Pozvan sam da dam komentar jedne političke izjave
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Ivanić: Pozvan sam da dam komentar jedne političke izjave

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić saslušan je u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog u predmetu za krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda.

Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)
Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)

Nepunih pola sata trajalo je saslušanje Ivanića u Tužilaštvu BiH.

On je rekao da je dao iskaz zbog “jedne političke izjave” ne precizirajući o čemu se radi. Kazao je da ima svoje mišljenje o cijelom procesu, ali nije htio govoriti o tome.

“Ja sam pozvan da dam, u svojstvu osumnjičenog, komentar jedne političke izjave i smatrao sam da političke izjave ne treba da komentarišem, jer sam osumnjičen u svojstvu pomagača. Ja političke izjave smatram političkim izjavama i zato nisam iznosio nikakvu odbranu i nisam htio da to komentarišem”,  kazao je Ivanić novinarima nakon saslušanja.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH ranije je, osim Ivaniću, uputilo pozive za saslušanje Željki Cvijanović, premijerki Republike Srpske i Mirku Šaroviću, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Cvijanović se jučer nije pojavila na saslušanju zbog toga što dostavnica poziva za premijerku Cvijanović nije uredno iskazana, pa je upućen novi poziv.

Oni će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih u predmetu za krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda iz člana 239. KZ BiH.

Član 239. Krivičnog zakona BiH odnosi se na ‘Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava’ i glasi:

“Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Podsjećamo, krajem prošle godine tužilac Odjela III Tužilaštva BiH u svojstvu osumnjičenog ispitao je i Milorada Dodika, predsjednika RS.

U predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanja referenduma izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od koji četiri kao osumnjičeni, a pet, koji su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerovatnije, zbog njihovog imuniteta.

Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Komisije Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao narodni poslanici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te delegat iz Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

0 Shares
0 Shares
Copy link