Početna  /  Ivanić: Odnosi u Predsjedništvu BiH više nisu kao ranije
Bosna i Hercegovina

Ivanić: Odnosi u Predsjedništvu BiH više nisu kao ranije

Odnosi u Predsjedništvu BiH više nisu ni blizu onih koje smo imali na početku mandata, ocijenio je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.

Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)

Ivanić je za Radiosarajevo.ba istakao da je zaista  bio optimističan kad je ovaj saziv Predsjedništva BiH preuzeo posao. Dodao je da je prvih godinu dana sve bilo i više nego dobro.

“Bilo je tu i entuzijazma i kompromisa i želje da istinski nešto napravimo. Međutim, onda se desio popis, pa apelacija u vezi sa Danom Republike Srpske, pa na koncu revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Sve je to narušilo međusobne odnose i nisam siguran da ćemo do kraja mandata uspjeti da ih popravimo”, rekao je Ivanić.

Kakvi su odnosi između Vas i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića

Ivanić: Gospodin Izetbegović i ja korektno sarađujemo, koliko je to poslije svega moguće, popijemo kafu, ali to nije ni blizu onoga kako je bilo ranije. Zamjeram mu što je dozvolio da u slučaju revizije presude unutar Predsjedništva BiH i institucija djeluje paralelni sistem, kao i to što nismo poslije toga uspjeli da se usaglasimo i javnosti pismeno obavežemo da se to do kraja mandata više neće dešavati.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio donošenje zajedničke deklaracije Srbije i Republike Srpske o djelovanju za opstanak Srba. U jednom dijelu javnosti je ovo odmah protumačeno kao korak ka stvaranju jedne države? Kako Vi stojite prema ovome?

Prvo moram da vidim šta piše u deklaraciji. Nema potrebe naprečac je ni kritikovati, niti hvaliti budući da se radi samo o najavi. Po onome što sam pročitao, nisam ni jednog trenutka zaključio da je cilj stvaranje jedne države i ne znam uopšte otkud takvi komentari. Vjerovatno zato što se isto reaguje svaki put kad se spomene potreba zaštite Srba. Istina je da Srbe treba zaštititi. Recimo, mnogi zaboravljaju da i dan-danas Srbi još nisu čak ni konstitutivni u četiri kantona u FBiH, uključujući i sarajevski. S druge strane, bilo bi mi drago da tekst deklaracije, ukoliko zaista bude iskren i konkretan, prate i smjernice za njeno sprovođenje, tačno po institucijama, budući da tekst deklaracije sam po sebi ne znači ništa. Ali, vidjećemo tačno o čemu se radi kad prijedlog teksta deklaracije bude utvrđen.

Jeste li optimistični da BiH može napraviti značajan pomak ka EU u trenutnim odnosima?

Bio sam u Briselu krajem juna, pred kraj mog predsjedavanja, i mogu da vam kažem da i dalje postoji određena doza optimizma, ali sve je sada u našim rukama. Ukoliko na vrijeme dostavimo odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, nema razloga da u 2018. ne dobijemo status kandidata. Ipak, nisam zadovoljan brzinom odgovaranja. Previše sporo ide i može se desiti da zbog toga izgubimo pozitivan trenutak.

Kako ste doživjeli vijest o snimanju filma “Alija”, projektu u koje, učestvuje i gospodin Izetbegović, ali i reakciju Dodika koji najavljuje snimanje filma o Radovanu Karadžiću?

Jasno mi je da Bošnjacima, pa i gospodinu Izetbegoviću, imponuje to da se ime Alije Izetbegovića ovjekovječi kao filmsko ostvarenje. Međutim, Bošnjaci moraju da znaju da je za Srbe ime Alije Izetbegovića i dalje simbol rata u BiH, a mnogi ga smatraju ratnim zločincem. Sa ovakvim stvarima se zasigurno ne vraća povjerenje unutar BiH koje je i dalje krhko. Samim tim, očekivana je, pa i prirodna, reakcija iz Republike Srpske da se uzvrati snimanjem filma o Radovanu Karadžiću. Lično mislim da je i jedan i drugi film apsolutno bespotreban i da se najmanje radi o umjetnosti, već o političkoj manipulaciji i stvaranju novih tenzija u BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link