Početna  /  Ivanić: Odluka Britanaca neočekivana – posljedice ozbiljne
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska

Ivanić: Odluka Britanaca neočekivana – posljedice ozbiljne

Odluka Britanaca da napuste EU je neočekivana s obzirom na ogromne ekonomske interese koje je Velika Britanija imala unutar EU, a posljedice će, gledano dugoročno, biti ozbiljne, izjavio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)
Mladen Ivanić (Foto: Moja Hercegovina)

“Posljedice ove odluke dugoročno, biće veoma ozbiljne i mislim da će te posljedice više snositi sama Velika Britanija, a ne toliko EU. Ako posljedice budu pozitivne, u šta sumnjam, onda će efekti doći naknadno i kod drugih članica EU, ali ako budu negativne, mislim da će to biti veliko otrežnjenje u Britaniji, jer će platiti visoku cijenu referenduma o izlasku iz EU”, ocijenio je Ivanić.

S druge strane, ističe on, EU se nalazi pred izborom – da li će ostatak Unije ići na jačanje ili na decentralizaciju institucija.

Srpski član Predsjedništva BiH očekuje da je prvi scenario više moguć, dakle, da se ide putem čvršćeg objedinjavanja unutar EU, mada je o tome rano govoriti.

“Ne mislim da je ovo kraj EU, jer je ona prošla mnoge krize pa će proći i ovu, ali mislim da će stvari sigurno biti mnogo drugačije nego prije referenduma u Britaniji”, rekao je Ivanić.

On smatra da izlazak Velike Britanije iz EU neće proizvesti neke posebne ni političke ni ekonomske implikacije po BiH.

“Nama je i u EU, koja je u krizi, bolje nego van EU. BiH je van EU toliko vremena pa imamo složeno stanje, lošu ekonomiju, veliku nezaposlenost, nedostatak perspektive… I u ‘slaboj EU’ nama bi bilo puno, puno bolje”, zaključio je Ivanić.

Velika Britanija se na referendumu izjasnila za napuštanje EU, prenijeli su svi britanski mediji nakon prebrojane velike većine biračkih listića.

Bi-Bi-Si navodi da je na referendumu opcija za “izlazak” iz EU pobijedila sa 51,9 odsto, u odnosu na “ostanak”, koji je dobio 48,1 odsto glasova.

Ovo je prvi put u istoriji da neka zemlja napušta EU.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link