Početna  /  Ivanić od danas predsjedavajući Predsjedništva BiH
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Ivanić od danas predsjedavajući Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić obavljaće od danas funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH tokom narednih osam mjeseci.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da će Ivanić funkciju predsjedavajućeg obavljati po načelu rotacije koja se odvija na osnovu Ustava BiH, a u vezi sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Ivanić će na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH naslijediti bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića, a za osam mjeseci će tu funkciju preuzeti hrvatski član Dragan Čović.

Ivanić je za “Kliks” rekao da je u BiH najvažnije imati pozitivan politički ambijent od kojeg zavisi i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

BiH će 9. decembra dobiti Upitnik Evropske komisije, na koji treba da odgovori u roku od šest mjeseci.

– Mislim da ćemo do tada odgovoriti na Upitnik. Ne znam da li će svi odgovori biti baš adekvatni, ali očekujem i neka potpitanja. Vjerujem da će taj dio posla vezan za Upitnik i odgovore biti završen prije jeseni iduće godine – rekao je Ivanić.

On je istakao da odgovaranje na Upitnik ništa ne znači, s obzirom na to da je BiH najpotrebnije da ima pozitivan politički ambijent.

– Ključno je da li će u BiH biti pozitivnog političkog ambijenta. Od toga u suštini i zavisi kada ćemo dobiti status kandidata. Mi i sa odličnim odgovorima na Upitnik nećemo dobiti status kandidata sve dok imamo negativan politički ambijent – rekao je Ivanić.

0 Shares
0 Shares
Copy link