Početna  /  Ivanić: Dušebrižnici šute o imenovanju stranog sudije 2007.
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Ivanić: Dušebrižnici šute o imenovanju stranog sudije 2007.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je u Banjaluci održao vanrednu pres konferenciju povodom, kako je rekao, kontroverzi prilikom imenovanja italijanskog sudije za sudiju Ustavnog suda BiH.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Ivanić je istakao da su povodom toga na RTRS-u iznesene potpuno netačne stvari.

“Strane sudije u Ustavnom sudu BiH bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava i da on ima konstultacije s Predsjedništvom, ali one nisu obavezne. Moj stav je da strane sudije nemaju potrebu postojati u Ustavnom sudu BiH, bio sam protiv toga da i Predsjedništvo BiH o tome razgovara. Šta god da smo zaključili naš stav nije obavezujući. O tome sam imao i punu podršku Dragana Čovića, o tome da ne razgovaramo”, rekao je Ivanić.

On je naglasio da ‘sve priče od kvazi stručnjaka da se nešto moglo uraditi s blokadama pokazuju nerazumijevanje ovog procesa’. “Po prvi put od kako je Predsjedništva BiH, imenovan je sudije bez saglasnosti Predsjedništva”, kazao je Ivanić.

“Veliki dušebrižnici koji sada pokušavaju napraviti velike priče na sjednici 17. januara 2007. uz saglasnost tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, koji je dolazio iz SNSD-a, imenovali Margaritu Cacu Nikolovsku za sudiju Ustavnog suda BiH. U vrijeme kada je donesena odluka o ukidanju himne i grba Republike Srpske”, izjavio je Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Što to tada nisu uradili, pitam i RTV servis što ovu temu tada nije pomenuo. Propagandistički pristup stvara loš ambijent i lošu sliku. I kada to rade neka pozovu stručnjake ustavnog pravda. Ovakav proces imenovanja neće moći dugo trajati”, kazao je Ivanić i dodao da se ‘šaptači RTRS-a trebaju dobro uputit u teme’.

Na pitanje koja je za njega najpozitivnija odluka ove godine, Ivanić je istakao prihvatanje kandidature.

“Iako nije s naše strane već od Brisela to pozitivan korak. Također i skup ministara vanjskih poslova u Banjaluci je način kako se RS i Banjaluka moraju afirmisati da bi bili više prisutni u svijetu.”

U posljednje vrijeme prisutne su turbulencije u SDA. Kako će utjecati na državni nivo vlasti, te da li je to pokušaj da se SNSD uvede na taj nivo?

“Ne mislim da to ima veze s SNSD-m. Ako i bude neke krize, onda će to biti kriza partnera u FBiH. Ne vidim nikakvu drugu kombinaciju da se u FBiH napravi druga preraspodjela.”

Inauguracija Trumpa, ko je pozvan?

“Nemam informacija niti pratim ko je pozvan, a ko ne. Shvatio sam da su tamo pozvani ambasadori, ane predsjednici. Mi nismo tema predsjednika SAD-a godinama. Nismo bili ni za vrijeme Busha, niti Obame, a nećemo biti ni za vrijeme Trumpa. Velikih promjena mislim da neće biti.”

Ivanić je istakao da će jedinstvenih odgovora iz BiH ka Evropskoj komisiji biti ako se riješe problemi.

“Ako želite riješiti problem biće jedinstven odgovor, u suprotnom neće. Mislim da neće biti problem odgovoriti na pitanja, jer je to tehnika, ali odgovori na pitanja nisu dovoljni za status kandidata. Za to su potrebni politički pomaci. Kolege iz Brisela su rekli nije realno očekivati napredak BiH dok ima OHR i strane faktore u institucijama vlasti. Ko očekuje da će zemlja koja nije politički zrela postati kandidat, on nije realan. Morat će se birati ili jedno ili drugo.”

Da li funkcioniše Mehanizam koordinacije?

“Kada dođu odgovori, to će biti prvi ozbiljniji test mehanizma. Od njega je napravljena velika politička galama, bez potrebe. Ako nemamo jedinstven stav, đaba nama mehanizmi. Pitanje je ima li volje ili ne. Ne može mehanizam riješiti dogovor na pitanje planirate li mijenjati ustav. Odgovor mogu dati samo političke strukture unutrašnjom saglasnošću.”

0 Shares
0 Shares
Copy link