Početna  /  Ivanić, Cvijanović i Šarović na saslušanju u Tužilaštvu BiH
Bosna i Hercegovina Republika Srpska Vijesti

Ivanić, Cvijanović i Šarović na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, dobio je poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH.

tuzilastvo-bih-n1

Osim njega, poziv na saslušanje dobili su premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, potvrdio je za N1 Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Oni će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih u predmetu za krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda iz članka 239. KZ BiH.

Član 239. Krivičnog zakona BiH odnosi se na ‘Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava’ i glasi:

“Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

Podsjećamo, krajem prošle godine tužilac Odjela III Tužilaštva BiH u svojstvu osumnjičenog ispitao je i Milorada Dodika, predsjednika RS.

U predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanja referenduma izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od koji četiri kao osumnjičeni, a pet, koji su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerovatnije, zbog njihovog imuniteta.

Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Komisije Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao narodni poslanici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te delegat iz Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap