Početna  /  Ivanić: Bošnjaci su otvorili moje pismo iz Haga, preko ovoga nemam namjeru preći!
Bosna i Hercegovina

Ivanić: Bošnjaci su otvorili moje pismo iz Haga, preko ovoga nemam namjeru preći!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić održao je konferenciju za medije nakon što je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrđeno da je pismo koje mu je upućeno iz Haga otvoreno prije nego što mu je dostavljeno.

mladen_ivanic_mojahercegovina

Zbog toga je Mladen Ivanić rekao da će svoj odgovor Haškom tribunalu dostaviti peseban izaslanik, čiji će zadatak biti da direktno dostavi pismo Međunarodnom sudu u Hagu, prenosi Klix.

“Uzeli su sebi za pravo da moj zahtjev da mi se pismo dostavi zatvoreno, prekrše. Pozivam sve razumne ljude u zemlji da shvate gdje ovo vodi. Ovo je silovanje srpskog naroda. Meni je sad jasno otkud Izetbegoviću ranije ovo pismo. Ako to nije paralelizam ne znam šta je”, rekao je Ivanić.

Kaže da više neće da se bavi ovom temom i naglašava da će se Ministarstvo spoljnih poslova baviti istragom u ovom slučaju.

“Ovo je stvar preko koje nemam namjeru da pređem. Pošto je pismo otvoreno, to više nije tajna i sada ga svi mogu dobiti i pročitati”, istakao je Ivanić i dodao da je Haški tribunal od Predsjedništva BiH traži objašnjenje u vezi statusa agenta Sakibna Softića, a teško da ćemo naći zajednički stav.

“U svom novom dopisu ću reći da sam dobio pismo iz Haga i kojem ću reći da je Softić bio imenovan za agenta samo u slučaju prvobitne tužbe. Ponovit ću da Softić nema mandat jer mu je istekao 2007. godine. U svom ranijem pismu sam upoznao sud da zvanične institucije nisu donijele odluku da BiH pokrene postupak revizije presude”, kaže Ivanić.

Ivanić kaže da i Međunarodni sud u Hagu u pismu jasno kaže da je Softić “bivši agent”, odnosno “agent u originalnom slučaju”.

“Paralelizam je ovim brutalno i ružno dobio svoj dokaz”, dodao je ističući da se pojedinci ovakvim potezima “dodvoravaju svom šefu i svom narodu”.
“To nije BiH u koju ja vjerujem, to nije zemlja u kojoj je moguće graditi povjerenje i ključne poteze sada će morati donijeti bošnjački političari”, rekao je otkrivši da je bilo otvaranja i prvog ličnog pisma koje je dobio.

Sve ovo nazvao je podmetanjem i zloupotrebom institucija BiH i najavio da će tražiti opoziv ambasadora BiH u Holandiji.

0 Shares
0 Shares
Copy link