Početna  /  Ivana Korajlić, izvršni direktor Transparency international BiH za MH: Do sada smo imali veliki broj ovakvih situacija na koje Tužilaštva apsolutno nisu reagovala
Izdvajamo Trebinje

Ivana Korajlić, izvršni direktor Transparency international BiH za MH: Do sada smo imali veliki broj ovakvih situacija na koje Tužilaštva apsolutno nisu reagovala

Ivana Korajlić, izvršni direktor Transparency international za Bosnu i Hercegovinu komentarisala je za internet magazin ”Moja Hercegovina” današnje događaje koji su krenuli oko podne sa dodjelom prehrambenih paketa u kancelariji SNSD Trebinje. Paketi su dalje distribuirani po trebinjskim naseljima, a u naselju Mokri Dolovi policija je reagovala i ušla u kancelariju SNSD-a gdje su u radnjama podjele i pakovanja za dalju distribuciju uhvaćeni aktivisti ove stranke. Ivana Korajlić je potvrdila za naš magazin da se radi o kršenju Izbornog, ali i Krivičnog zakona, napomenuvši da je sličnih sutuacija bilo i ranije ali da Tužilaštvo nikada nije sankcionisalo. Današnji intervju Luke Petrovića objavljen na portalu Herceg televizije takođe je okarakterisala kao kršenje izborne tišine.

”Prije svega, u svakom slučaju je, i prema Izbornom i prema važećim Krivičnim zakonima zabranjeno bilo kakvo čak i obećavanje koristi biračima u zamjenu za glas, a govorim i o podmićivanju na određeni način. Međutim, ono što je do sada bila praksa je nažalost takva da je svaka ta situacija gdje su stranke dijelile poklone ili pakete, pa čak i novac glasačima nije bio adekvatno ni procesuiran ni sankcionisan. Ono što je specifično za Izborni zakon, u članu 7.3. koji se odnosi na zabranjeno ponašanje političkih subjekata važi samo za period izborne kampanje, s obzirom na to da je u toku izborna ćutnja, kampanja je završena, ali postoje i ograničenja političkih subjekata i za vrijeme predizborne tišine i one se najviše odnose na oglašavanje putem medija i slično. Ovo je pitanje za koje bi trebali da reaguju i policija i Tužilaštvo, odnosno, na određeni način radi se o krivičnom djelu s obzirom na to da se radi o podmićivanju glasača ali opet kažem, do sada smo imali veliki broj ovakvih situacija na koje Tužilaštva apsolutno nisu reagovala, niti je ovakvo nešto bilo procesuirano.” – rekla je Ivana Korajlić za naš magazin.

Upitali smo je i za konkretan slučaj intervjua Luke Petrovića koji je danas u popodnevnim časovima objavio portal Herceg televizije, u kojem je, između ostalog obećano rješavanje stambenog pitanja trebinjskim ljekarima i profesorima trebinjskih fakulteta. U prvi mah nije znala o čemu se radi i u kojoj funkciji se pojavio u medijima.

”Zavisi u kojoj se funkciji pojavljuje. Izborni zakon propisuje da su političkim subjektima zabranjene aktivnosti u toku predizborne tišine. On jeste nosilac liste ali ono što jeste nedostatak našeg zakonskog okvira je ako su njega potpisali kao funkcionera, odnosno neke druge funkcije koju obavlja, to se ne tumači kao kršenje izborne tišine ali ako je izašao van svoje funkcije i pričao o nečemu što će stranka uraditi onda u svakom slučaju jeste kršenje izborne tišine.” – rekla je ona te nakon uvida u sporni tekst kratko dodala da u konkretnom slučaju jeste došlo do prekršaja.

”Ovo svakako jeste kršenje jer ne priča o onome što je njemu u nadležnosti” – navela je Ivana Korajlić.

Igor Svrdlin

 

 

5 Shares
5 Shares
Copy link