Početna  /  ISTRAŽUJEMO Bijeljinski sud nabavio torbu za 20.000 maraka i to protivzakonito!
Istrage Izdvajamo

ISTRAŽUJEMO Bijeljinski sud nabavio torbu za 20.000 maraka i to protivzakonito!

Okružni sud u Bijeljini izdvojio je gotovo pa 20.000 maraka za kupovinu torbe, a postupak ove nabavke obavljen je nezakonito jer je realizovan direktnom pogodbom, saznaje MojaHercegovina.

Dok se javnost u Republici Srpskoj, ali i čitavoj BiH gotovo pa navikla na neregularnosti i protivzakonitosti koje se dešavaju u domenu javnih nabavki, kako vladinih, tako i onih koje vrše javna preduzeća i ustanove, ipak je neobično vidjeti da se isto tako ponašaju i oni koji bi trebalo da štite javni interes od političara i korupcije.

Naš portal tako otkriva da je je Okružni sud u Bijeljini 24. marta 2021. godine potpisao ugovor sa firmom Stylos d.o.o. o nabavki torbe u vrijednosti od 17.355 konvertibilnih maraka bez PDV-a, odnosno preko 19.000 maraka sa PDV-om! Da stvar bude još interesantnija, čitav ovaj posao urađen je protivzakonito, putem direktnog sporazuma, iako je Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine nalaže da se nabavke preko 6.000 KM ne smiju realizovati kroz direktni sporazum!

Vlasnik Stylosa je Boško Blažić, a ukupan promet ove firme u 2023. godini iznosi milion i po maraka, stoga gotovo nevjerovatno zvuči podatak da je prijavljena dobit Stylosa za prošlu godinu iznosila tek nešto više od 2.000 maraka, dok je godinu dana ranije iznosila 259 maraka!

Firma Stylos u mnogome posluje sa javnim preduzećima i institucijama Srpske, pa su tako neke od stalnih mušterija ove firme: Mješoviti Holding ERS – MP a.d. Trebinje – ZP RiTE Ugljevik A.D. Ugljevik, Agrarni fond Grada Bijeljina, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Vijeće naroda Republike Srpske, Ministarstvo finansija, Mješoviti Holding ERS-MP a.d. Trebinje-ZP Hidroelektrane na Drini a.d, Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine Banja Luka itd.

Početkom maja mjeseca upit smo poslali Okružnom sudu u Bijeljini kako bismo dobili i njihovu stranu priče ali odgovor do danas nije stigao. Pitali smo ih zašto je Okružni sud u Bijeljini pomenutu nabavku sklopio putem direktnog sporazuma, kada zakonski limit za direktni sporazum iznosi 6.000 KM te šta je tačno podrazumijevala nabavka torbe, s obzirom na visoku cijenu nabavke.

Damjan Ožegović iz Transparency International-a za naš portal kaže da u ovom slučaju, moguće, ima i krivične odgovornosti.

„Direktni sporazum je postupak koji, iako se zaključuje direktno, sprovodi se na način da se osigura aktivna i pravična konkurencija. Sprovodi se do maksimalne vrijednosti od 6.000 KM na godišnjem nivou, ako je nabavka planirana planom nabavki, i ovaj iznos u trenutku nabavke o kojoj govorimo i tada važećeg zakona nije bilo moguće premašiti. Budući da je došlo do kršenja zakonske odredbe o najvišoj dozvoljenoj vrijednosti i korištenja neadekvatnog postupka, zakon u ovim slučajevima propisuje prekršajne odredbe, a istražni organi mogu utvrditi da li je došlo i do krivične odgovornosti“, objašnjava Ožegović i dodaje da je paradoksalno da sudovi, kao vrhovni tumači zakona, ne poštuju zakonske odredbe za dostavu informacija, pogotovo imajući u vidu napore VSTS-a da sve pravosudne institucije rade na transparentnosti i otvorenosti ka javnosti.

Komunikolog Mladen Bubonjić tvrdi da ovo ponašanje više predstavlja pravilo, a ne izuzetak.

„Nažalost, ovakvo ponašanje nije izuzetak, nego nerijetko modus operandi institucija u RS/BiH. Štaviše, postalo je opšte mjesto naše društveno-političke svakodnevice, tako da izaziva sve manje iznenađenja kada se otkrije. Možda izazove trenutne reakcije i negativne komentare, ali veoma brzo se zaboravlja. Ne samo od strane javnosti, nego i od strane nadležnih institucija koje bi trebale sankcionisati takve slučajeve“, kaže Bubonjić.

On smatra i da je poražavajuća činjenica da sudovi ne poštuju Zakon o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske.

„To je takođe modus operandi i opšte mjesto u našem društvu. Potpuni izostanak transparentnosti i odgovornosti, što je najgore, i onih koji donose zakone koje bi trebali poštovati svi. Nažalost, ni u ovom slučaju nema posljedica za one koji krše zakon“, zaključuje Bubonjić.

Kako naš portal nezvanično saznaje, čitav slučaj će ubrzo biti prijavljen nadležnim institucijama.

Oglasili se iz bijeljinskog Okružnog suda o nabavci torbe koja je izazvala buru u javnosti

Stefan Blagić

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap