Početna  /  Ispred OHR-a potkovan konj Milan, policija uzela podatke aktivisti (VIDEO)
Bosna i Hercegovina

Ispred OHR-a potkovan konj Milan, policija uzela podatke aktivisti (VIDEO)

Foto: Klix

Konja kojeg su danas doveli ispred zgrade OHR-a aktivisti su nazvali Milan, a procesu potkivanja u sarajevskoj ulici Zagrebačka pored aktivista prisustvovao je i veliki broj novinara.

Potkivanje je uslijedilo kao odgovor na aferu “Potkivanje” u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija. Aktivisti od visokog predstavnika Valentina Inzka traže da reaguje i opravda ulogu međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Nakon uspješno sprovedenog procesa potkivanja konja, preko puta zgrade OHR-a, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo uzeli su podatke od aktiviste “ReStarta Stefana Blagića”. On je novinarima kazao kako su policajci tražili informacije koje se odnose na lične podatke i da mu nije jasno zbog čega su to učinili.

Valentina Incka vide kao posljednju instancu koja može “presjeći” aferu u koju je uključen Tegeltija s obzirom na to da je Prvostepena disciplinska komisija 3. juna odbacila disciplinsku tužbu protiv predsjednika VSTV-a. Aktivisti su upozorili i na visok stepen korupcije u bh. pravosuđu navodeći da je afera “Potkivanje” očigledan primjer korupcije.

“Tek ćemo vidjeti da li će biti neka kazna. Policajac mi je rekao da može javiti svojim kolegama da nećemo ići pred VSTV, a nakon čega mi je uzeo podatke”, kazao je Blagić.

Prema ranijim najavama nakon OHR-a, aktivisti su planirali konja Milana odvesti i pred zgradu pravosudnih institucija države BiH, a u kojoj se nalazi i kabinet predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, do čega ipak neće doći.

10 Shares
Copy link
Powered by Social Snap