Početna  /  Islamska zajednica u Mostaru kritikovala člana Srpske liste jer je glasao za HDZ-ovog kandidata
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Islamska zajednica u Mostaru kritikovala člana Srpske liste jer je glasao za HDZ-ovog kandidata

Foto: Klix
“Mostarska Saborna crkva na Bjelušinama, čija gradnja uspješno ide i privodi se kraju, zaziva nadu da će ona, ne samo upotpuniti nedostajući skladni i prepoznatljivi multireligijski mozaik grada, već biti i konstruktivni poticaj harmonizirajućoj ulozi srpskog elementa u njemu. Za dobrobit boljeg, otvorenog i naprednog Mostara, u interesu svih, a ni na čiju štetu”, navodi se na početku saopćenja koje potpisuje predsjednik Medžlisa IZ Mostar pozivajući se na riječi mostarskog muftije Salema efendije Dedovića pred decembarske izbore u Mostaru.

Dalje se navodi da su tada, pred izbore, u širim srpsko-pravoslavnim crkvenim i političkim krugovima pozdravljene i ocijenjene da realno sagledavaju buduću poziciju i ulogu srpskog političkog faktora u mostarskom Gradskom vijeću.

“Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da smo nemalo iznenađeni i do kraja rezignirani opcijom da srpski izabrani vijećnik dr. Velibor Milivojević, koji je nastupao pod čuvenim Šantićevim sloganom ‘Ostajte ovdje’, bude otvoreno u službi projekta koji i dalje od Mostara po svaku cijenu želi praviti podijeljeni grad i u kojem treba da vlada dominacija jednog naroda (hrvatskog), nad drugim i trećim narodom (Bošnjacima i Srbima) i Ostalima, i jedne vjere (katoličke) nad drugom i trećom (muslimanskom i pravoslavnom)”, smatra Alić.

Kaže da otvoreno pristajanje uz jedan takav koncept sve Mostarce vraća u ne tako davna vremena političkih dogovora Srba i Hrvata na štetu Bošnjaka.

“Ovakav stav srpskog političkog predstavnika uz kojeg nesumnjivo od samog početka stoji blagoslov i puna podrška Srpske pravoslavne opštine Mostar i njenog sveštenstva, ostavlja prostor za sumnju u njihovu iskrenost, otvorenost i spremnost da se na dobrokomšijskim odnosima gradi dijalog i povjerenje u Mostaru i Hercegovini”, smatra predsjednik Medžlisa IZ u Mostaru Džafer Alić.

Za kraj smatra da u takvom slučaju u budućnosti neće biti konstruktivnog poticaja budućem multietničkom i otvorenom Mostaru, što su Bošnjaci muslimani nesumnjivo priželjkivali kada su otvorena srca stali uz obnovu Sabornog hrama, časteći ga i doživljavajući svojim.

Izvor: Klix
0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap