Petak, 17.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Iran mora platiti šest milijardi dolara porodicama žrtava napada 11. septembra 2001.

  Podijeli:

  NJUJORK – Savezni američki sudija naložio je Iranu da plati šest milijardi dolara odštete porodicama žrtava napada 11. septembra 2001. godine na SAD jer je utvrđeno da su različiti vladini entiteti Irana odgovorni za napade.

  Savezni sud je utvrdio da je Iran pružio materijalnu podršku “Al kaidi”, ali se ne očekuje da će Teheran to ikada platiti.

  Porodice žrtava napada najavile su plan proširenja optužnice i protiv Saudijske Arabije.

  Sudija Džordž Danijels saopštio je da su Islamska Republika Iran, Revolucionarna garda Irana i Centralna banka Islamske Republike odgovorne za pomaganje i podršku terorističkim napadima u kojima je nastradalo više hiljada nevinih ljudi, piše “Dejli mejl”.

  Advokat porodica Robert Hefele rekao je da je sud utvrdio da je Iran pružio materijalnu podršku “Al kaidi”.

  “Prema iznesenim dokazima, Iran je pružio materijalnu podršku `Al kaidi`, što je bio uzrok napada 11. septembra i što je rezultiralo štetom, povredama i gubitkom ljudskih života”, rekao je Hefele za ABC.

  On je dodao da ovaj slučaj ne treba da marginalizuje rastuće dokaze protiv Saudijske Arabije.

  Sudija je naredio da Iran plati 8,5 miliona dolara za svakog roditelja, 12,5 miliona za svakog supružnika, 8,5 miliona za svako dijete i 4,25 miliona za brata ili sestru.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI