Početna  /  Inicijativa u Hrvatskoj: Vlast treba da se izvini žrtvama “Oluje”
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Hrvatska Republika Srpska Vijesti

Inicijativa u Hrvatskoj: Vlast treba da se izvini žrtvama “Oluje”

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske ponovo je pokrenula inicijativu kojom od Hrvatske traži da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vrijeme i poslije hrvatske vojne i policijske akcije “Oluja” i njihovim porodicama.

Drugu godinu zaredom, ta nevladina organizacija apeluje da hrvatske vlasti upute izvinjenje za ratne zločine za vrijeme i poslije “Oluje”.

“Stidimo se ne samo zbog toga što su ti zločini počinjeni u naše ime, već i zato što institucije naše države nisu na te zločine odgovorile u skladu sa principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve”, navodi se u peticiji koja će zajedno sa prikupljenim potpisima biti dostavljena udruženjima koja okupljaju žrtve i njihove najbliže koji još čekaju pravdu.

Ova inicijativa – odnosno projekat pod nazivom “Isprika” pokrenuta je pred obilježavanje 22 godine od te hrvatske akcije u kojoj je u avgustu 1995. godine ubijeno i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Iz Inicijative mladih ističu da izvinjenje ne znači da ne treba procesuirati zločine, prenosi “Slobodna Evropa”.

Prošle godine prikupljeno je 320 potpisa za peticiju, a u ovogodišnjoj kampanji očekuje se veći odziv jer će uključivati društvene mreže, medije, bilborde i plakate na javnim prostorima u Zagrebu.

Tokom hrvatske vojne i policijske akcije “Oluja” u avgustu 1995. godine ubijeno je i nestalo 2.000 Srba, dok je 250.000 protjerano sa svojih ognjišta.

Akcija “Oluja” predstavlja najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vrijeme, od 4. do 7. avgusta 1995. godine, nije protjeran tako veliki broj ljudi.

(Srna)

0 Shares
0 Shares
Copy link