Početna  /  Igor Tešić: Istorija je napisala scenario, mi snimamo film o ustanku iz 1875.
Kultura Republika Srpska Srbija Teme i komentari

Igor Tešić: Istorija je napisala scenario, mi snimamo film o ustanku iz 1875.

Animirano-dokumentarni film Ustanak podržan je od strane Filmskog centra Srbije u okviru kategorije za sufinansiranje manjinskih koprodukcija. Glavni odgovorni za ovaj projekat je reditelj i scenarista Igor Tešić.

Hercegovci u zasedi, ilustracija iz časopisa Srpske zore.
Hercegovci u zasedi, ilustracija iz časopisa Srpske zore.

Podređen položaj hrišćanskog stanovništva u turskim evropskim pokrajinama, ogromni nameti u robi, novcu i prinudnom radu, prikupljanje poreza koja su pratila fizička zlostavljanja kmetova, doveli su do velikog ustanka Srba u Hercegovini i Bosni 1875. godine, velike socijalne i nacionalne revolucije.

Nastojanja Srba da ukinu feudalne odnose, izvrše agrarnu reformu i ostvare nacionalno jedinstvo sa sunarodnicima u polunezavisnim krajevima Srbiji i Crnoj Gori otpočeli su, tog ljeta, takozvanu Veliku istočnu krizu. Pobuna u pograničnim pokrajinama ubrzo se pretvorila u veliki rat za tursko naslijeđe.

Srbi su pokušavali da ostvare nacionalno ujedinjenje po uzoru na Italijane i Nijemce nekih petnaestak godina ranije, dok su velike sile Rusija, Britanija, Francuska, Austro-Ugarska i Njemačka, pokušavale da osvoje za sebe neke delove turskih evropskih poseda. Kraj krize, odnosno samo odlaganje neizbježnog, uslijedio je nakon tri godine na Berlinskom kongresu.

Postoji više razloga zašto sam se odlučio baš za ovu temu. Period od 2014. do 2018. godine u čitavom svijetu protiče u obilježavanju stogodišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata. Međutim, malo ko ide dalje u prošlost i počinje priču od početka. Da bismo na pravi način razumjeli Gavrilov pucanj moram prvo dobro upoznati Ustanak. Upravo je ta buna bila pokretač događaja koji će zauvijek obilježiti istoriju Evrope – kaže Tešić, i dodaje:

Kao Srbin iz Bosne svakodnevno se suočavam sa pokušajima brisanja nacionalnog identiteta Srba na ovim područjima. Kao mantra se ponavljaju neki istorijski falsifikati koji lagano ulaze u kolektivnu svijest kao fakti. Ovo je moj način borbe protiv toga. Želim široj javnosti da još jednom ponovim da istorija Srba u Bosni ne počinje 1992. godine. Mi smo ovdje jako dugo i planiramo još dugo da ostanemo, bez obzira na sve.”

igor_tesic

Koliko je zanimljiv period koji opisuje film?

– Period Ustanka krije i mnoge zanimljive, malo poznate, činjenice i likove. To je neiscrpan rudnik ideja koje bi se mogle uobličiti kroz film, odnosno filmove. Dramatizacija je već urađena, ostaje samo da se neko odluči na to. Tako živopisni likovi, nevjerovatni događaji, prosto mame da se ekranizuju. Napomenuću samo neke zanimljivosti… Mićo Ljubibratić, jedan od vođa Ustanka u Hercegovini bio je lični prijatelj Đuzepea Garibaldija. Zbog te činjenice brojni Italijani su došli u Hercegovinu i ratovali na strani Srba. Ljubibratić je sačinio i prvi prevod Kurana, svete knjige muslimana, na balkanske jezike. Johana Merkus, Holanđanka plemićkog porijekla, došla je takođe u Hercegovinu i ratovala kao dobrovoljac. Zvali su je srpska Jovanka Orleanka. Petar Karađorđević, kasniji kralj Srbije, formira svoju četu i ratuje u Krajini pod nadimkom Petar Mrkonjić. Bitka na Vučjem dolu, vođena uglavnom hladnim oružjem, ima nesrazmjeran broj poginulih -180 mrtvih i ranjenih među Srbima, više od 4000 među Turcima. Artur Evans, britanski arheolog koji je svijetu otkrio postojanje Minojske civilizacije na Kritu, u vrijeme Ustanka putuje po Bosni i kao neposredni posmatrač daje veoma detaljno svjedočanstvo o tim događajima. Sporazumom iz Rajhštata, između Austro-Ugarske i Rusije, Bosna i Hercegovina su već 1876. predate Austriji, to je u Berlinu samo ozvaničeno… Mogao bih nabrajati danima…

Bitka na Vučjem dolu viđena očima umetnika
Bitka na Vučjem dolu viđena očima umetnika

Ko čini ekipu koja radi na filmu?

– Kako je riječ o animirano-dokumentarnom filmu najvažniji članovi ekipe su ilustratori i animatori. Glavni ilustrator na ovom projektu je Goran Gorski, njega ne treba posebno spominjati, dovoljno je otvoriti treću stranicu Politikinog zabavnika, pogledati ilustracije i vidjeti o kakvom se majstoru radi. Ilustracije će raditi i Milica Čvokić, moja koleginica iz Banje Luke. Djevojka koja je završila arhitekturu, grafiku, a trenutno studira animirani film. I u svemu je odlična. Naravno tu je još niz saradnika koji će njima biti na usluzi. Ekipu animatora predvodi Mladen Đukić, šef katedre za animirani film na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci. Kompozitori su David Mastikosa i Mladen Janković. Sa mnom je na scenariju radio moj prijatelj dramaturg Milan Gajić, asistent na predmetu dramaturgija na AUBL. Sve u svemu mala ali opasna ekipa.

Kakva je poetika filma?

– Većinu kadrova u filmu ćemo ilustrovati na osnovu dokumentarne građe iz tog perioda (grafika, fotografija, ilustracija iz štampe, umjetničkih slika…). Detalje o samoj tehnici i procesu još ne bih otkrivao. Mogu samo reći da će biti najstripovskiji od svih filmova.

Kada se očekuje premijera?

– Mi smo već počeli sa radom, samo čekamo prve uplate (od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske) pa da čitav proces ozvaničimo. Sa ovim je povezan i datum premijere tako da još ništa detaljno ne mogu reći.

Izvor: FCS.rs / Đorđe Bajić

1 Share
1 Share
Copy link