Početna  /  Idrizu Bašiću iz Sanskog Mosta pobjednički pehar Konjičkih trka “Bileća 2016”
Hercegovina Vijesti

Idrizu Bašiću iz Sanskog Mosta pobjednički pehar Konjičkih trka “Bileća 2016”

BILEĆA – Kobila Kis mi Kejt, vlasnika Idriza Bašića iz Sanskog Mosta, pobjednica je glavne trke Opštine Bileća kojom su danas, na Dabarskom polju kod Bileće, završene Konjičke trke „Bileća 2016“.

Idriz Bašić na uručenju nagrade za glavnu trku (FOTO: Moja Hercegovina)
Idriz Bašić na uručenju nagrade za glavnu trku (FOTO: Moja Hercegovina)

U ovoj, četvrtoj po redu, trci snage su, na stazi dugoj 2.000 metara, odmjerila engleska punokrvna grla. Vlasnik pobjedničke kobile Idriz Bašić kaže da svoju ljubav prema trkačkim konjima njeguje već 60 godina, te dodaje da mu je svaka pobjeda dobro došla.

– Kad sam bio mali, u Kupres sam pješke dovodio konja, a sad bih umro odmah kad bih krenuo na tu stazu – kaže s osmijehom i dodaje da je zadovoljan današnjim uspjehom svojih konja koji se, budući da su uvezeni iz Njemačke, tek privikavaju na ovaj teren.

Drugo mjesto u ovoj trci pripalo je kobili Marmaris, vlasnice Sumie Begović-Halać iz Sarajeva, a iza nje se našao Silni Vuk, grlo Džanka Bjelaka iz Sarajeva.

Foto-finiš glavne trke (FOTO: Moja Hercegovina)
Foto-finiš glavne trke (FOTO: Moja Hercegovina)

I u trećoj trci takmičila su se engleska punokrvna grla, ali na stazi dugoj 1.300 metara. Prvo mjesto zauzela je kobila Demerara čiji je vlasnik, takođe, Idriz Bašić. Iza nje kroz cilj je prošao Peridot vlasnika Dražena Dunđera, dok je treće mjesto osvojilo grlo Fanatiko di Santino vlasnika Rifeta Kumalića iz Sanskog Mosta.

Druga trka bila je rezervisana za arapska grla. Stazu od 1.100 metara najbrže je prešao konj Siglavi čiji je vlasnik Jefto Mučibabić iz Gacka. Mučibabić kaže da njegovi konji u trkama učestvuju već 40 godina.

– Prvi put sam uzjahao konja kad mi je bilo deset godina, a i danas jašem iako mi je 85. Volio sam konje oduvijek i volio sam da gledam trke. Zadovoljan sam ovom trkom. Čestitam braći Bilećanima ovu treću po redu trku, da bude u dobri čas. I baš mi je jako milo što sam učesnik – rekao je Mučibabić.

Jefto Mučibabić sa porodicom, unucima i prijateljima (FOTO: Moja Hercegovina)
Jefto Mučibabić sa porodicom, unucima i prijateljima (FOTO: Moja Hercegovina)

Drugo mjesto u ovoj trci uzeo je Malbrok Radovana Dunđera iz Bileće, a treće Lenkoran Aleksandre Dunđer iz istog grada. Zajedno sa peharom koji je osvojio konj Dražena Dunđera, inače vlasnika Konjičkog kluba „Potkovica“, ovo su tri nagrade koje su za jedan dan pripale njihovoj porodici.

– Nisam baš totalno zadovoljan drugim mjestom, ali dobro je. Sve je bilo korektno, ko je bolji, nek pobjedi. Danas je naša porodica učestvovala uzela treće i drugo mjesto u trci arapskih grla i punokrvnih engleskih grla, ali sljedeće godine se ponovo takmičimo, da gonjamo prvo mjesto. U potpunosti sam zadovoljan ovogodišnjim trkama, ima dosta naroda, a bilo je i dosta grla koja su učestvovala – kazao je Dunđer.

Dražen Dunđer preuzimanje pehara prepustio najmlađima (FOTO: Moja Hercegovina)
Dražen Dunđer preuzimanje pehara prepustio najmlađima (FOTO: Moja Hercegovina)

U prvoj trci snage su odmjerila brdsko-planinska grla na stazi dugoj 1.000 metara, a najbrži je bio Vranac devetogodišnjeg Miljana Ostojića sa Žabljaka. U tijesnoj borbi sa Rubinom Mijata Cvijetića iz Rogatice, za drugo mjesto izborio se konj Putko vlasnika Marka Ostojića sa Žabljaka.

– Vranac pripada mom sinu Miljanu, a prije 15 dana bio je prvi i na Njegovuđi, na Žabljaku. Prošle godine smo u istoj ovoj trci osvojili drugo mjesto. Teren je prelijep, staza je odlična, a zadovoljni smo i organizacijom – istakao je Marko Ostojić.

Marko Ostojić sa peharom i pobjedničkim grlom (FOTO: Moja Hercegovina)
Marko Ostojić sa peharom i pobjedničkim grlom (FOTO: Moja Hercegovina)

Džokej kao važna karika na putu do pobjede

Pobjednička kobila Kis mi Kejt kroz cilj je u glavnoj trci prva prošla noseći na svojim leđima džokeja Slavena Jovanovića. Od kako je iz Njemačke stigla kod svog vlasnika, Jovanović je njen jahač. Ovo im je četvrta zajednička trka i prva pobjeda.

– Ovim se bavim već 20 godina. Da li će grlo pobjediti zavisi nekih 30 posto od džokeja. On treba da bude lagan, veoma je važno da voli konje, da bude skoncentrisan, te da se, kao i svaki sportista, odrekne mnogo loših i dobrih stvari u životu da bi uspio – istakao je Jovanović.

Slaven Jovanović (FOTO: Moja Hercegovina)
Slaven Jovanović (FOTO: Moja Hercegovina)

Aleksić: Bileća je Konjičkim trkama dobila mjesto koje joj je uvijek pripadalo

Vlasnik pobjedničkog grla, Idriz Bašić, na poklon je dobio pečeno jagnje, a nagradni fond ovogodišnjih trka iznosio je 15.100 maraka, pri čemu je za glavnu trku izdvojeno 5.800 (3.500, 1.500 i 800 KM), za treću 4.100 (2.500, 1.000 i 600 KM), za drugu 3.400 (2.000, 1.000 i 400 KM) i za prvu 1.800 (1.000, 500 i 300 KM). Na organizaciju je otišlo još oko 5.000 maraka, kažu organizatori. Iz svog budžeta Opština Bileća za organizaciju ovih trka izdvojila je 10.000 maraka, a njen načelnik Miljan Aleksić kaže da mu se čini da će iz godine u godinu manifestacija biti sve bolja.

– Sve čestitke pobjednicima, a ostalima želim da se sljedeće godine ponovo nađemo na ovom mjestu. Ovo je jedna manifestacija u koju su mnogi sumnjali da neće uspjeti, a evo uspjela je. U Bileću je došlo hiljadu ljudi sa strane i Bileća je, ipak, dobila svoje mjesto koje joj je uvijek pripadalo i u sportu i u kulturnom i ostalom životu – kazao je Aleksić.

Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Miljan Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

Organizaciju Konjičkih trka „Bileća 2016“ finansijski je podržao i Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pogledajte kako su izgledale Konjičke trke “Bileća 2016” kroz objektiv “Moje Hercegovine”:

Jelena Denda

118 Shares
118 Shares
118 Shares
Copy link