Početna  /  Hrvatska ukida obaveznu izolaciju za građane BiH
Bosna i Hercegovina Izdvajamo

Hrvatska ukida obaveznu izolaciju za građane BiH

Ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske Davor Božinović najavio je otvaranje granica prema Bosni i Hercegovini, odnosno ukidanje obavezne dvonedjeljne samoizolacije za one koji dolaze iz BiH.

Odluka bi, kako je rekao, trebala biti donesena već sutra, prenosi RTRS.

– U fazi smo plesa s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. EU će vjerovatno izaći s preporukama. Danas su u toku ti razgovori. Vjerovatno ćemo u određenoj mjeri liberalizovati režim prelaska granice, i kad su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u Hrvatsku na način da se svi koji ulaze pridržavaju epidemioloških mjera. Više ne bi značilo obavezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Očekujem to najkasnije sutra – rekao je Božinović.

Komentarisao je i postupak Ustavnog suda kojim će se preispitivati jesu li odluke Štaba bile u skladu s Ustavom.

– Vlada je više puta rekla da su naše odluke u skladu s Ustavom i zakonom. Odgovarali smo na pitanja, odgovaraćemo i dalje. Donijeli smo zakon da bi Štab mogao ubrzo biti u funkciji da bismo počeli donositi odluke za prvi nalet virusa korona, prošao je sve klubove i saborsku proceduru. Sabor je u ekspresnoj proceduri ovlastio Štab za donošenje odluka za korona krizu – kaže Božinović.

Tvrdi da su sve odluke bile donesene na temelju struke.

– Rezultati su posljedica toga što su sve odluke donesene na temelju struke. Što se Štaba tiče, svaku odluku je donijela struka, a iza kritika nisam vidio da stoje epidemiolozi, čak ni oni koji su članovi SDP-a – rekao je Božinović.

Komentarisao je i veći broj oboljelih u Hrvatskoj i eventualne nove mjere.

– Više-manje su se sve zemlje otvorile. Gasićemo žarišta gdje se pojave, ali ako imamo lokalna žarišta ne znači da se mjere trebaju primjenjivati na području cijele zemlje. Cilj je da se donose izbalansirane mjere. Vjerujem da ćemo opet pokazati da smo među najboljima. Ovo nije švedski model, drastične su razlike u rezultatima između Hrvatske i Švedske. Nema podataka da postoje teže kliničke slike, niti je iko na respiratoru u Hrvatskoj – rekao je Božinović.

0 Shares
0 Shares
Copy link