Početna  /  Hrvatska privreda u padu – slabija nego 1989. godine
Hrvatska Vijesti

Hrvatska privreda u padu – slabija nego 1989. godine

Zagreb – Hrvatska se u posljednjih četvrt vijeka nije pomakla s mjesta i znatno zaostaje za uporedivim tranzicionim zemljama, piše hrvatski portal Indeks.

hrvatska-privreda-.pad

Taj zaključak se temelji na grafikonu koji je počeo da se širi društvenim mrežama nakon što ga je Mate Rimac objavio na svom profilu na Fejsbuku. Reč je o grafikonu iz članka analitičara Svetske banke Marcina Piatkovskog, u kojem se opisuje uspjeh poljske ekonomije.

Hrvatska privreda stagnira, odnosno u blagom je minusu u odnosu na 1989. godinu, dok je najuspešnija Poljska, čiji BDP je u razdoblju od 1989. do 2013. udvostručen.

Da Hrvatska ima ozbiljne strukturne probleme vidjelo se i tokom poslednje krize, jer je među zemljama EU najsporije izašla iz recesije u kojoj je bila čak šest godina.
Stope rasta koje su sada prisutne, ispod dva odsto, nisu dovoljne ni za servisiranje kamata na javni dug, a pogotovo nisu dovoljne da bi se značajnije osjetile na tržištu rada, odnosno da bi smanjile nezaposlenost.

Razlika u standardu između Hrvatske i istočne Evrope mogla bi se udvostručiti

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na prošlogodišnjoj konferenciji Zagrebačke berze upozorio je da bi Hrvatska zbog tromosti ekonomije mogla u budućnosti postati znatno siromašnija od uporedivih zemalja Srednje i Istočne Evrope, poput Letonije, Slovačke i Poljske.

“Naime, i Evropska komisija ocjenjuje da, uz Sloveniju i Litvaniju, Hrvatska ima najgore izglede rasta u dugom roku. Iako se na prvi pogled razlike među zemljama čine malima, valja reći kako se kroz vrijeme one kumuliraju pa bi se do 2040. razlika u životnom standardu između Hrvatske i najuspješnijih zemalja iz promatrane skupine mogla skoro udvostručiti. U pozadini takvih kretanja nalazi se niska stopa zaposlenosti, koja je u Hrvatskoj nakon Grčke najniža u EU, kao i vrlo nizak rast produktivnosti rada. Uzme li se u obzir i ubrzano starenje stanovništva, koje negativno utiče na veličinu populacije sposobne za rad, jasno je kako hrvatska perspektiva rasta trenutno nije dobra”, upozorio je prošle godine Vujčić.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap