Početna  /  Hrvatska ne zatvara vrata EU, ali drži ključ
Hrvatska Srbija

Hrvatska ne zatvara vrata EU, ali drži ključ

Da li će Zagreb i formalno spustiti rampu procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji? Prvi potpredsednik vlade Hrvatske Tomislav Karamarko kaže da Srbija mora usvojiti sve one standarde koje su usvojili svi oni koji su pristupili Evropskoj uniji.

Foto: N1
Foto: N1

Komšijski odnosi na Balkanu nikada nisu kristalno jasni, a takva su, ispada, i pravila u diplomatskim odnosima. To da li će Zagreb ostvariti pretnje i formalno stopirati pregovarački proces Srbije za članstvo u EU, biće jasnije sutra, kada u Briselu zaseda Komitet za proširenje Saveta Evropske unije. U međuvremenu, javno, vlasti u Hrvatskoj ne odustaju od svojih zahteva koji se odnose na pregovaračko poglavlje 23, prenosi “N1”.

“Mi imamo neke svoje zahteve, koji su logični. Mi želimo da oni budu pravi, kvalitetan član EU. Mi ćemo im pomoći, ali ne na način da popuštamo”, kaže Karamarko.

Ipak, Hrvatska ne odustaje od svojih uslova, koji su ponovljeni više puta poslednjih dana. Zagrebu pored pitanja manjina i saradnje sa Hagom, najviše, po svemu sudeći, smeta univerzalna jurizdikcija srpskih sudova u slučajevima ratnih zločina.

“Ne može Srbija glumiti mali Hag tu u ovom delu Evrope. To je nedopustivo, s obzirom da smo imali loša iskustva upravo zbog toga. I mislim da treba dve strane da se dogovore oko toga, tako da Srbija ne pravi sama sebi probleme”, kaže Karamarko.

Međutim, ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović za Politiku tvrdi da u vladi još čekaju da vide kakav će potez povući Zagreb.

“Merila za otvaranje poglavlja još nisu bila na dnevnom redu Komiteta za proširenje. Verovatno će biti u petak, pa ćemo videti kako će Hrvatska postupiti”, navela je Joksimović.

Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da šta god neko od suseda radio Srbija želi dobre odnose.

“Svakoga dana govorim da želimo mir stabilnost i mnogo energije u to investiramo. Kao da se nešto u regionu dogodilo da svi žele svoje političke pozicije da čuvaju tako će biti protiv nekoga u regionu. Mi to ne želimo”, naveo je Vučić.

Beograd se nada da se bilateralni problemi neće rešavati kroz pregovarački proces, ne očekuje da Zagreb odustane od zahteva, ali da to ne budu uslovi za otvaranje novih poglavlja.

Cilj Srbije je da zajedno sa poglavljima 23. i 24. otvori i poglavlje pet, o javnim nabavkama.

Ksenija Pavkov / N1

0 Shares
0 Shares
Copy link