Početna  /  Hrvatska delegacija prekinula posjetu zbog Šešeljevog gaženja šahovnice
Hrvatska Srbija Vijesti

Hrvatska delegacija prekinula posjetu zbog Šešeljevog gaženja šahovnice

Predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković sa svojom delegacijom napustio je Srbiju nakon incidenta koji su priredili radikali Vojislava Šešelja kada su ispred Skupštine Srbije oborili hrvatsku zastavu i gazili je. Jandrković je izjavio da je Šešeljev postupak nešto preko čega nisu mogli da pređu, zbog čega je hrvatska delegacija prekinula posjetu. Ovim činom narušeni su nagovještaji poboljšanja odnosa Srbije i Hrvatske, a kako se čini, Šešeljev gest je, na neki način, jedva dočekan od strane hrvatske delegacije, ali i javnosti u Hrvatskoj, kako bi došlo do dodatnog narušavanja odnosa Srbije i Hrvatske.

Foto: Ilustracija

Jandroković je izjavio da je posjeta krenula u dobrom pravcu dok se nije dogodio pomenuti incident.

“Dobro je krenulo, sa željom da popravimo odnose između Srbije i Hrvatske, imali smo i dva dobra sastanka, ali se onda dogodio incident sa Šešeljem“, kaže Jandroković.

Kako predsjednik hrvatskog Sabora dalje navodi, Šešeljev postupak je nešto preko čega nisu mogli da pređu, zbog čega je donijeta odluka da napuste Beograd.

“Nismo to videli, znamo samo prema informacijama iz sezaopštenja Šešeljeve stranke da je gazio po hrvatskoj zastavi. To je gnusno i neprihvatljivo“, kaže Jandroković.

Osim toga, on je istakao da će delegacija imati obraćanje novinara kada se vrati u hrvatski Sabor.

Srpska radikalna stranka je nešto ranije saopštila da je Šešelj u Skupštini Srbije psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu.

Šešeljev postupak su u toku dana osudili brojni zvaničnici, među kojima i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je prekid posjete apsolutno opravdan nakon, kako je navela, ”divlačkog čina Vojislava Šešelja”, dodavši da je Šešelju najveća kazna postojanje države Hrvatske.

Nakon svega, jasno je da je Šešelj svojom provokacijom želio prouzrokovati prekid posjete hrvatske delegacije, a sa druge strane, hrvatska delegacija je vjerovatno objeručke prihvatila ovaj čin kako bi prekinula razgovore. Kako drugačije tumačiti  potez hrvatske delegacije prouzrokovan provokacijom jedne potpuno marginalne političke ličnosti, kakva je Šešelj odavno postao. Bilo kako bilo, izgleda da će proći još mnogo vremena kako bi lideri trusnih prostora nekadašnje Jugoslavije ušli u zdrav, dobronamjeran i svrsishodan dijalog. A narod? Narod će vjerovatno još dugo živjeti u devedesetim godinama dvadesetog vijeka, sve dok su na sceni prisutni likovi i retorika ovih prostora sa raskršća dva milenijuma.

Igor Svrdlin

7 Shares
7 Shares
Copy link