Početna  /  Hrana “začinjena” lošom higijenom: Nepravilnosti u gotovo pola kontrolisanih restorana
Republika Srpska

Hrana “začinjena” lošom higijenom: Nepravilnosti u gotovo pola kontrolisanih restorana

Da jedemo hranu sumnjivog kvaliteta, pokazale su i inspekcijske kontrole koje su utvrdile nepravilnosti u 40 odsto kontrolisanih objekata u kojima se priprema i uslužuje hrana u RS.

FOTO: Nezavisne

“Republička inspekcija za hranu je u okviru redovnog nadzora koji se obavlja u pomenutim objektima  izdala 160 prekršajnih naloga u vrijednosti od 121.150 KM”, istakli su  u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS navodeći izvještaj koji se odnosi za šest mjeseci ove godine.

Naveli su da su prilikom kontrole unutrašnjeg prometa hrane od 490 kontrola u 210 njih utvrđeni propusti, te je, kako kažu, naloženo otklanjanje istih i izdato je 68 prekršajnih naloga u vrijednosti od skoro 93.000 maraka.

Kako navode, inspektori su utvdili propuste u vidu neredovnih sanitarnih pregleda lica koja rukuju hranom, neredovnog ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, kao i neadekvatne radne odjeće i slično.

U Udruženju ugostitelja RS smatraju da je procenat nepravilnosti u objektima u kojima se služi hrana mnogo veći od 40 odsto, te da mnogima treba oduzeti dozvolu za rad.

“Postoji mnogo objekata gdje jedna osoba radi na izdavanju i na naplaćivanju hrane, što je poražavajuće i nema sanitarne osnove”, upozoravaju u Udruženju.

U Udruženju potrošača “Reakcija” kazali su da je u posljednje vrijeme otvoreno mnogo manjih objekata u kojima se služi hrana, a koji su potpuno neadekvatni za tu svrhu.

Apelovali su na građane da sve eventualne propuste u radu ovih objekata unesu u knjigu reklamacija ili ih prijave Upravi za inspekcijske poslove.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link