Početna  /  Hoće li bilećki i gatački DNS podržati Aleksića i Skoka?
bileća gacko Hercegovina Vijesti

Hoće li bilećki i gatački DNS podržati Aleksića i Skoka?

BILEĆA, GACKO – Iako su lideri SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić krajem juna potpisali Sporazum o zajedničkom nastupu ovih političkih partija na lokalnim izborima u oktobru, odbori gatačkog i bilećkog DNS-a odbili su da svojim potpisom daju podršku zajedničkim kandidatima u svojim opštinama.  

dns-skoko-aleksic

Bez DNS-ovog potpisa na sporazumu podrške za kandidaturu na predstojećim izborima prvi je ostao aktuelni načelnik Bileće Miljan Aleksić. Prilikom potpisivanja ovog koalicionog sporazuma, predsjednik bilećkog odbora SNDS-a Radovan Vuković rekao je da će DNS naknadno potpisati, ali do danas to nije učinjeno.

U bilećkim političkim kuloarima spekuliše se da razlozi za ovakav postupak DNS-a leže u tome što ova stranka još uvijek nije načisto sa time šta dobija podrškom ovoj koaliciji, pa još uvijek vaga kome da se prikloni.

U bilećkom DNS-u za “Moju Hercegovinu” nisu željeli da komentarišu ove navode. Kratko su nam potvrdili da nisu stavili potpis na navedeni sporazum, ali da će ipak podržati Aleksića kao zajedničkog kandidata koalicije.

– Nismo dobili naređenje iz vrha naše stranke da trebamo potpisati sporazum, a podržavamo njen stav da budemo u ovoj koaliciji na predstojećim izborima – rekao je za naš magazin Vaso Radovanović, predsjednik bilećkog DNS-a.

Potpisivanje sporazuma podrške Miljanu Aleksiću u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)
Potpisivanje sporazuma podrške Miljanu Aleksiću u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Ista situacija je i sa gatačkim DNS-om. Oni prekjuče nisu potpisali sporazum podrške Maksimu Skoku kao zajedničkom kandidatu SP-a, SNSD-a, Ujedinjene Srpske, Izvornog SDS-a i Saveza za demokratsku Srpsku za načelnika opštine Gacko. Za “Moju Hercegovinu” kažu da je razlog za nepotpisivanje to što im vrh njihove stranke nije dostavio traženi nacrt koalicionog sporazuma.

– Mi radimo tako što zahtijevamo da nam se dostavi nacrt koalicionog sporazuma, koji razmatra predsjedništvo stranke, prihvata ga ili traži izmjene, dopune i usaglašava ga sa potencijalnim koalicionim partnerima i daje ovlašćenje predsjeniku stranke da ga potpiše kada usaglasimo tekst. Do dana potpisivanja koalicionog sporazuma nikakav prijedlog teksta koalicionog sporazuma nije stigao na našu adresu – kazali su iz gatačkog DNS-a za naš magazin.

Kao jedan od glavnih razloga zbog kojih nisu potpisali sporazum podrške Skoku, oni navode to što kadrovska rješenja i zapošljavanje kadrova DNS-a nisu ostvareni u procentu koji su dogovorili i potpisali lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a.

– DNS nije ničija filijala, niti politička zakrpa i, uz dužno poštovanje prema koalicionim partnerima, takođe zahtijeva da se obaveze prema njoj izvršavaju prema potpisanom sporazumu na nivou RS – navode iz gatačkog DNS-a.

Dragan Drašković, predsjednik gatačkog DNS-a
Dragan Drašković, predsjednik gatačkog DNS-a

Međutim, i gatački odbor ove stranke, kao i bilećki, ističe da će ipak podržati Skoka na predstojećim izborima.

– Naš odbor i Maksim Skoko nemaju nesporazuma po pitanju podrške, jer mu je DNS dao riječ da će ga podržati na oktobarskim izborima, a naš slogan Riječ je Riječ je više princip rada i političkog djelovanja nego sam slogan. Koalicioni sporazum nismo potpisali, jer DNS ne radi po principu uzmi ili ostavi bez obzira od koga stigao poziv za potpisivanje koalicionog sporazuma – naglasili su u odboru DNS-a Gacko.

Na naše pitanje šta, onda, uopšte znači to što nisu potpisali sporazum ako će svakako dati podršku zajedničkom kandidatu ove koalicije, predsjednik gatačkog DNS-a Dragan Drašković kaže da bi neispunjavanje obaveza iz sporazuma koji je potpisao vrh stranke ipak moglo dovesti do promjene atmosfere unutar partije.

– Ukoliko ne budu ispunili sporazumom predviđene obaveze, stvoriće se revolt unutar našeg odbora stranke, čime će oni zabiti Skoku nož u leđa – zaključio je Drašković za naš magazin.

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link