Početna  /  Hercegovina: Prevareni proizvođači kornišona? (VIDEO)
Hercegovina

Hercegovina: Prevareni proizvođači kornišona? (VIDEO)

TREBINJE – Proizvođači kornišona – kooperanti njemačke firme na području Hercegovine, ljetos su pretpjeli štetu, koju neće moći da nadoknade. U jeku sezone, kada se očekivao najbolji rod, sadnice su oboljele, a rod propao. Na području Trebinja, kornišonima je bilo zasađeno desetak dunuma zemlje.

Ilustracija
Ilustracija

Risto i Dragana Prtilo, iz trebinjskog sela Gomiljana, na osnovu ugovora sa njemačkim „Karl Kuehne“, zasadili su tri dunuma. U jeku sezone, sve sadnice su oboljele od biljne bolesti nematode, i počele da se suše.

– Sadnice su vjerovatno, ne vjerovatno nego sigurno, došle bolesne. Mi smo poslali zemlju na institut u Banjaluku. Oni svake godine vrše analizu,imam taj papir – priča Dragana.

Umjesto očekivanih dvanaest tona, uspjeli su da predaju jedva dvadeset odsto roda. Svoju analizu je vršila i njemačka firma, i navodno utvrdili da je zaražena zemlja.

Tvrde da su iste sadnice, osim Hercegovine, predate kooperantima na sjeveru BiH, i da tamo nije bilo obolijevanja kornišona.

– Utvrđeno je da nisu bile zaražene sadnice i substrat, nego se nalazila u zemlji prilikom sadnje, ističe Boris Maslać iz firme „Karl Kuehne“ – predstavništvo Mostar.

Proizvođači se ne nadaju da će nadoknaditi štetu. Tvrde da je, poslije nastalog problema, njemački partner prekinuo svaki kontakt.

– Imali smo minimum petnaest do dvdeset hiljada maraka štete. A tu je rad, trud – kaže Risto Prtilo.

Maslać, međutim, tvrdi da kooperanti sigurno ne mogu očekivati nikakvu naknadu štete, da to stoji u ugovoru, i da njemačka firma ne može garantovati sigurnu proizvodnju.

Proizvođači, koji tvrde da su prevareni, u vrijeme pripreme za narednu sezonu, ne razmišljaju o proizvodnji kornišona.

– Ne, nikada više na ovakav način. Završili smo sa njima i sličnim otkupljivačima – kategorična je Dragana Prtilo.

Neki kooperanti nisu uspjeli da pokriju ni vlastite troškove. Odustali su od namjere istjerivanja pravde putem suda, a izgubljenu sezonu i planiranu dobit žele što prije da zaborave.

0 Shares
0 Shares
Copy link