Početna  /  Hercegovina: Ponovo stigla prljava kiša, narandžasto upozorenje meteoalarma
Bosna i Hercegovina Hercegovina

Hercegovina: Ponovo stigla prljava kiša, narandžasto upozorenje meteoalarma

Prljava kiša, nastala miješanjem vlage i saharskog pijeska, ponovo je stigla u Istočnu Hercegovinu. Prizor isti kao prije mjesec dana – žuti oblak spustio se preko gradova, sve je prekriveno prašinom i otežano se diše. Osim toga, u Trebinju je danas zabilježen jedan od najnižih pritisaka u posljednjih 20 godina.

Prljava kiša u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)
Prljava kiša u Trebinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema riječima Igora Kovačića, načelnika sinoptičke službe u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, ovakve vremenske prilike uslovljene su ciklonom koji se formira na jugu Italije, a iste će potrajati do kraja dana.

– Ovo će trajati još tokom dana, a onda slijedi smirivanje vremena. Do kraja dana će biti još malo padavina, a onda dolazi bura i postepeno prestaju padavine. Sutra će bura jačati i padavine prestati, jedino na krajnjem jugoistoku može biti nekih padavina – rekao je Kovačić za „Moju Hercegovinu“.

Danas je u Trebinju zabilježen jedan od najnižih pritisaka u posljednjih 20 godina, 957 milibara, dok je uobičajeni 985 ili 986 milibara. Trenutna temperatura je 16 stepeni Celzijusovih, a vlažnost vazduha je 62 procenta. Duva južni vjetar brzinom od 4 do 11 metara u sekundi.

U Bileći je temperatura trenutno 16 stepeni, u Gacku i Nevesinju 4, a na Čemernu -1.

tb_prasina_mojahercegovina
Trebinje – pritisak ispod normale (FOTO: Moja Hercegovina)

Meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje zbog intenzivnih padavina koje se očekuju u većem dijelu Bosne i Hercegovine. U Istočnoj Hercegovini očekuje se od 40 do 50 mm kiše po metru kvadratnom.

Tokom dana,u nižim dijelovima centralne i istočne Bosne, kiša bi mogla preći u susnježicu i snijeg. U Hercegovini uz kišu su mogući i pljuskovi s grmljavinom.

Očekivana količina padavina iznosiće od 30 do 50 litara po metru kvadratnom, lokalno i više od 50 litara po metru kvadratnom. U višim područjima moguće je povećanje sniježnog pokrivača.

Vjetar u Bosni umeren sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjeren do pojačan jugoistočni. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu od 6 do 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura od 2 do 8, a na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni.

Narandžasti meteoalarm upozorava na opasno vrijeme. Prognozira vremenske fenomeni lošeg vremena. Velika je vjerovatnoća da će se dogoditi štete i ljudske žrtve. Treba biti vrlo obazriv i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Treba biti svjestan rizika koji može biti neizbježan. Preporučuje se uvažavanje savjeta koje daju vlasti.

0 Shares
0 Shares
Copy link