Početna  /  Hercegovački osnovci upisuju srednje škole: Šta izabrati?
bileća gacko Hercegovina ljubinje nevesinje Trebinje

Hercegovački osnovci upisuju srednje škole: Šta izabrati?

ISTOČNA HERCEGOVINA – Upis u srednje škole u Republici Srpskoj za odlične učenike koji imaju 60 i više bodova danas je završen. Na području Istočne Hercegovine, svršenim osnovcima su osim gimnazije, ponuđena i neka od sljedećih zanimanja: bankarski tehničar,  varilac, poslastičar, pekar, mesar, a neka od novina je  upis mehaničara CNC tehnologije (mehaničar za kompjutersko upravljanje mašinama) te veterinarskih tehničara.

U predstojeću školsku godinu Srednjoškolski centar “Golub Kureš” u Bileći upisaće četiri odjeljenja i to: jedno odjeljenje gimnazije, jedno bankarskih tehničara, jedno odjeljenje varilaca i po prvi put ove godine, u Bileći će biti omogućen upis jednog odjeljenja veterinarskih tehničara.

SŠC “Golub Kureš” u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Prema riječima direktorice SŠC ”Golub Kureš” u Bileći Zdravke Milićević, za razliku od prethodnih, ove godine došli su na ideju da upišu jedno odjeljenje veterinarskih tehničara zbog zainteresovanosti i roditelja i učenika za ovim kadrom ali i zbog potreba tržišta rada.

“Potrebe tržišta rada i zainteresovanost učenika i roditelja su uticali na to da ove godine uvedemo novi smjer – veterinarski tehničar. Čak imamo učenika iz susjednih gradova koji se interesuju za taj smjer. Smatramo da nakon završetka školovanja učenici mogu naći posla u ovoj struci zato što je najbliži grad koji ima  smjer veterinarskih tehničara – Bijeljina”, rekla je za “Moju Hercegovinu” Zdravka Milićević.

Zdravka Milićević (Foto: Moja Hercegovina/arhiv)

Ona je dodala da je do sada u gimnaziju upisano 17 učenika, dok se u smjer bankarskih tehničara upisalo sedam učenika. Sljedeće sedmice biće obavljen upis za učenike koji imaju manje od 60 bodova.

I ove godine, najbogatiji izbor smjerova srednjih škola imaće  trebinjski osnovci. Osim gimnazije, ove godine  u Centru srednjih škola na raspolaganju su im neka od zanimanja kao što su: komercijalni i turistički tehničar.

U Trebinju bi od sljedeće školske godine, kao i prethodnih godina, zanat trebalo da peku budući kuvari,  a novina među zanatskim odjeljenjima su poslastičari, mesari i pekari.

Za one koji svoje školovanje žele da nastave u Tehničkoj školi u Trebinju imaće mogućnost da biraju između četiri smjera i to: elektrotehničara, saobraćajne, mašinske i građevinske struke, kao i jednog zanatskog kombinovanog odjeljenja- mehaničara CNC tehnologije, te električara.

U Srednjoškolskom centru “Pero Slijepčević” u Gacku ove godine se nije  odstupalo od ustaljenih upisnih normi, budući da je gatačkim osnovcima ponuđeno da upišu dva razreda gimnazije, te po jedan razred mašinskih i ekonomskih tehničara.

Budućim srednjoškolcima na području opštine Nevesinje na raspolaganju su gimnazija (tri odjeljenja) i školovanje za zanimanja: poslovno-pravni tehničar, varilac i mehaničar.

Srednja škola “Svetozar Ćorović” u Ljubinju ove godine će upisati jedno odjeljenje gimnazije i dva odjeljenja ekonomskih tehničara, s tim što će jedan razred učenika ekonomske struke biti upisan u područnom odjeljenju ove škole u Berkovićima.

Pred budućim srednjoškolcima je trenutno jedna od najvažnijih životnih odluka. Da li  da se vode ličnim željama i afinitetima u obrazovanju, ili pak racionalnije odlučivati prema realnim potrebama tržišta rada – nije lako odlučiti.

Prema podacima sajta posao.ba, najviše razloga za zadovoljstvo bi trebalo da imaju oni učenici koji se odluče za neki od zanatskih smjerova, naročito poslastičari, mesari, trgovci i konobari. Kako stoji na ovom sajtu, za tim zanimanjima trenutno je  i najveća potražnja na tržištu rada, kako u BiH tako i u zemljama okruženja.

Milena Koprivica

15 Shares
15 Shares
Copy link