Početna  /  HDZ potvrdio: Most prihvatio prijedlog, Petrov na čelu Sabora
Hrvatska Vijesti

HDZ potvrdio: Most prihvatio prijedlog, Petrov na čelu Sabora

Na rotirajućem mjestu predsjednika hrvatskog Sabora prve dvije godine biće čelnik Mosta Božo Petrov, potvrđeno iz HDZ-a.

plenkovic-petrov-sabor-hr
Izvor: Goran Stanzl/Pixsell

Most nezavisnih lista će imati četiri ministarstva, rotirajuće mjesto predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjedničko mjesto u novoj vladi, potvrdio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković.

“Radi se o četiri člana vlade iz Mosta, od kojih će jedan iz resora kojim će upravljati biti i potpredsjednik vlade, a što se tiče rotirajućeg mjesta predsjednika Sabora, dakle, mislim da je to u ovom kontekstu novina za hrvatsku politiku, ali ne i u drugim zemljama i Europskom parlamentu. Mislim da je to dobro i korisno za funkcioniranje Hrvatskog sabora”, kazao je Plenković.

Nacionalno vijeće Mosta pristalo je u četvrtak na ponudu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u okviru pregovora o sastavljanju vlade, pa su tako pregovori o formiranju vlade završeni.

Petrov na čelu Sabora dvije godine

Glavni sekretar HDZ-a Gordan Jandroković kazao je da će o kadrovskim pitanjima, odnosno imenima, tek razgovarati.

“Jasno je da će predsjednik Sabora u prve dvije godine biti Božo Petrov (čelnik Mosta)”, rekao je.

Jandroković smatra kako bi bilo dobro da svi potpredsjednici vlade imaju resor. Na sjednici Sabora će se potvrditi vlada i usvojiti paket saradnje, što znači i sva jamstva koja su dogovorili, dodao je.

Pregovori HDZ-a s Mostom ranije su zapeli kod dogovora o predsjedniku Sabora.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je odluku da će se prva sjednica Hrvatskog sabora održati u petak, 14. oktobra 2016. godine, u 15 sati, saopšteno je u četvrtak iz njenog kabineta.

0 Shares
0 Shares
Copy link