Početna  /  Haradinaj: Vlada neće pasti
Srbija

Haradinaj: Vlada neće pasti

PRIŠTINA – Izlazak Srpske liste iz kosovske Vlade, koja time gubi većinu u skupštini, centralna je tema danas u Prištini, gdje Ramuš Haradinaj tvrdi da je obezbijedio dovoljnu podršku svom kabinetu, ali ima i procjena da se Vlada neće održati.

Haradinaj je juče najavio da ne namjerava da podnese ostavku, a danas tvrdi da je za opstanak Vlade dobio podršku vladajuće koalicije, koju će od sada činiti samo albanske partije, ali i albanske opozicije.

Nezadovoljan odlukom Srpske liste, Haradinaj je rekao da postoje i druge parlamentarne grupe, te da će njegova Vlada biti manjinska.

“Dobio sam čestitke od poslanika, parlamentarnih grupa. Dakle, ne postoji potreba za izborima, niti je Vlada pala”, rekao je kosovski premijer.

Posljednji vanredni parlamentarni izbori na KiM održani su u junu prošle godine, a Vlada je uz teške pregovore formirana tek u septembru i to zahvaljujući podršci Srpske liste.

Poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova su podijeljeni po pitanju opstanka ili pada vlade i dok Zenun Pajaziti smatra da prištinske institucije u ovom trenutku treba ojačati, njegov kolega Džavit Haljiti smatra da je najava izlaska Srpske liste iz vlade “ucjena”, ali da će to, ako ta odluka bude i ozvaničena, to značiti pad Vlade.

S druge strane, opozicione stranke, Demokratski savez Kosova, Samoopredeljenje i Grupa nezavisnih poslanika još se nisu izjasnili da li će podržati Haradinaja.

DSK, stranka koja je nedavno, kada je u skupštini ratifikovana demarkacija sa Crnom Gorom, tražila nove izbore, sada smatra da ne treba dozvoliti pad Vlade i da ne treba dozvoliti da “Srpska lista odlučuje o sudbini Kosova”.

Dio analitičara, međutim, napominje da, iako nije prošlo ni godinu dana mandata ove Vlade, ne treba isključiti ni mogućnost raspisivanja izbora.

0 Shares
0 Shares
Copy link