Početna  /  Haradinaj oslobođen, sud odbio zahtjev Srbije za izručenje
Srbija Svijet Vijesti

Haradinaj oslobođen, sud odbio zahtjev Srbije za izručenje

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru, na današnjem ročištu, odbio je zahtjev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

(FOTO: REUTERS/Hazir Reka)

Haradinaj je odlukom suda oslobođen i u roku od 24 sata može da se vrati na Kosovo.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu potjernice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mjere, pustio da odluku o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta i 6. aprila.

Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocjenu da je riječ o političkom procesu protiv njega.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

U međuvremenu, predsjednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodijelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti, ali je Ministarstvo pravde saopštilo da to ne može biti osnov za eventualni zahtjev za njegovo izručenje Tirani.

Vučić zakazao vanrednu sjednicu Vlade

Vlada Srbije zakazala je posebnu sjednicu zbog oslobađanja Haradinaja u Francuskoj, saopšteno je iz Vlade.

Sjednica je najavljena za 11.00 časova, a nakon nje predviđeno je saopštenje.

0 Shares
0 Shares
Copy link